Vídeňský Fiakr guláš – Novoroční - vyprošťovací

Podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa a spisovatele

Suroviny:

1kg telecího masa (plecka, kýty, krku) můžeme ale použít i stejné množství hovězího (např. přední)nebo vepřového masa (např. plecko)
1 kg cibule
7 dkg másla
10-15 dkg šunky od kosti (nejlépe zauzené),
0,5 litru silného vývaru (slepičí, kuřecí, hovězí, vepřový)
1 smetana
hladká mouka
petržel
kyselé okurky
5 vařených vajec
1 dcl dobré ovocné pálenky (slivovice, meruňkovice, třešňovice), sůl, pepř.

Postup:


Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso na gulášové kostky, osolíme, opepříme. V hrnci rozpustíme máslo, cibuli zpěníme do zlatava, přidáme maso, orestujeme, podléváme silným vývarem a dusíme do změknutí masa. Pak přidáme nakrájenou šunku. Guláš zahustíme smetanou, do které jsme rozmíchali trochu hladké mouky. Zalijeme pálenkou, dobře promícháme a dochutíme nadrobno nasekanou kyselou okurkou a pokrájeným vajíčkem (množství záleží na vaší chuti), solí a pepřem.
Na talíři podáváme ozdobené snítkem petrželky.

Podáváme s bílým pečivem nebo vídeňským knedlíkem vařeným v ubrousku.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka