Srbské vepřové žebírko
Tato klasická úprava vepřového žebírka překonala dobu a je i v současnosti k mání v leckterých restauracích.
Suroviny na 4 porce:
4 vepřová žebírka s kostí po 150 g
70 g sádla
1 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
2 rajčata
2 zelené papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl
vývar
Postup:
Žebírka lehce naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a v rozpáleném sádle po obou stranách opečeme do zlatova. Opečené maso vyjmeme a uložíme na teplém místě.
Do tuku po opékání vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, na nudličky nakrájené papriky, rajčatový protlak a dusíme do vysmahnutí. Pak zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se šťáva začne oddělovat od tuku. Touto směsí přelijeme opečené žebírko.
Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.