Nová čtvrť v centru Plzně by mohla stát do pěti let

30. květen 2022 14:14, aktualizováno

Do další fáze postoupila plánovaná výstavba nové čtvrti na místě zbořeného kulturního domu v Plzni. Developer v uplynulých dnech požádal o územní rozhodnutí.

Architektonická studie nové městské čtvrti v centru Plzně

Deset let uplynulo letos na jaře od zbourání kulturního domu Inwest v Plzni. Na jeho místě chtěl investor postavit obří obchodní centrum Corso Americká, které ale odmítli lidé v referendu. Po letech sporů a otázek, jak dlouho zůstane ještě plocha využívaná jako provizorní parkoviště prázdná, přišla developerská firma Ameside s novým návrhem. V dolní části Americké chce postavit novou městskou čtvrť.

Projekt teď postoupil do další fáze. V minulých dnech developer požádal o územní rozhodnutí. „Veškerá dokumentace pro územní rozhodnutí leží na stavebním úřadě,“ potvrdil spolumajitel developerské skupiny Amadeus Real, jejíž součástí je firma Ameside, Václav Klán mladší. „Pracujeme na zadání pro dokumentaci pro stavební povolení s tím, na začátku roku 2024 bychom chtěli mít pravomocné stavební povolení a zároveň i začít s celou výstavbou areálu, který by měl být hotový do konce roku 2027.

Veřejný prostor, obchody i bydlení

„V projektu je pasáž s asi sto obchody, protože ty do centrální části města patří, bude tam přibližně 150 bytů, které zajistí život ve čtvrti po celý den. V plánu je přes 20 000 metrů kancelářských ploch a 1 500 parkovacích míst v podzemí,“ upřesnil manažer projektu Tomáš Jícha. Dodal, že projekt myslí na nové veřejné prostory. Václav Klán mladší vyčíslil, kolik bude výstavba nové čtvrti stát: „Celková investice je 8 miliard, financování budeme řešit v průběhu zpracovávání dokumentace.“

Architektonická studie nové městské čtvrti v centru Plzně

Referendum v roce 2013 uložilo vedení Plzně, aby zabránilo stavbě obřího obchodního centra Corso. Máme posudky renomovaných advokátních kanceláří, že tento projekt vyhovuje výsledkům referenda. Každý, kdo se podívá na původní a současný projekt, vidí, že je tam změna nejen v architektonické podobě, ale i využití. A město se konečně zbaví té nehezké díry,“ myslí si primátor Pavel Šindelář. V souvislosti se vznikem nové čtvrti podle něj město připravuje úpravu křižovatky Americká-Ukrajinská nebo rekonstrukci podchodu.

S ohledem na požadavky co nejmenší energetické náročnosti všech budov a ohleduplnosti k životnímu prostředí bude nová plzeňská čtvrť splňovat parametry enviromentální certifikace LEED. Ta zohledňuje především správné hospodaření budov s energiemi a celkové snížení spotřeby těchto energií. Čtvrť bude odebírat nejen teplo, ale i chlad z nedaleké Plzeňské teplárenské, což zcela eliminuje spotřebu energie pro klimatizační jednotky nebo vlastní emise z vlastního vytápění plynem.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio