Nová expozice tachovského muzea Českého lesa mapuje historii města a okolí

8. listopad 2021 08:53, aktualizováno

Exponáty nové výstavy, která nese název Expozice historie regionu okresu Tachov od počátku osídlení do roku 1945, zaplnily celé přízemí Muzea Českého lesa v Tachově u infocentra a vystaveny jsou skutečné originály, které se ke jmenované době vztahují.

Muzeum Českého lesa v Tachově se může pochlubit novou expozicí o historii regionu okresu Tachov, která je nainstalovaná v zrekonstruovaném interiéru muzea. „Ke každé etapě, jako je pravěk, středověk nebo třicetiletá válka, jsou vystaveny originální předměty. Jsou to věci z našich sbírek, archeologické nálezy a občas je zde i nějaký model,“ uvedla ředitelka muzea Jana Hutníková.

Jedinečnou atmosféru doplňuje i gotické mešní roucho, které nesmí být vystaveno na světle, a proto se návštěvníkům ukazuje jen na chvilku, jinak je ukryto za roletou. Výšivka na rouchu je z počátku 15. století, a proto je lepší, když je běžně zakryta a jen při zájmu návštěvníka je na chvilku vystavena světlu.

K vidění je také spousta dělových koulí mnoha velikostí, které pocházejí z doby husitských válek. „Na Tachovsku se nemůžeme vyhnout husitství. Toto jsou koule do husitských děl, originální artefakty,“ doplnila Jana Hutníková.

Doba husitství je v nové expozici představena ale hlavně v duchovní rovině. Z Tachovska totiž pochází hlavní teolog husitství Jakoubek ze Stříbra. Artefakty a historické exponáty k jeho osobě a dalším obdobím v historii regionu jsou k vidění v právě nainstalované výstavě tachovského muzea.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio