Nová naučná stezka vede kolem prastaré hájenky u Obory na Tachovsku

5. říjen 2020 12:20

Kolem tři sta let staré hájenky poblíž obce Obora na Tachovsku prochází nová naučná stezka. Vzdělávací tabule prozradí návštěvníkům mnohé z historie tamního hvozdu a návštěvníci si ji mohou užít nejen ze sedla kola.

300 let stará hájenka na Tachovsku

Součástí stezky je i letitá hájenka. „Vznik hájenky se datuje kolem roku 1700, kdy jí nechali postavit potomci barona Husmanna, kteří vymřeli po meči. Poté ji získali hrabata Losyové a později knížata Windischgrätzové,“ popsala starostka obce Obora Dana Lesak.

Naučná stezka Branka u Obory na Tachovsku

Hájenka se nachází v lese v údolí na hranicích katastru obce Obora a Milíře. Toto panství sloužilo vrchnosti k zařizování honebního a lesního práva. Vedla tudy i Zlatá stezka z Norimberka do Prahy. Nyní se po Zlaté stezce pořádá dvakrát do roka několikadenní putování.

Starostka Dana Lesak před starodávnou hájenkou v Oboře na Tachovsku

Nedaleko hájovny stojí tabule, provádějící celou naučnou stezkou Branka, která má jedenáct zastavení. Jedna ze zastávek má podnázev Památné stromy, protože kolem hájenky se nachází sedm památných dubů, které jsou pod ochranou Chráněné krajinné Český les.

Celkově má naučná stezka přibližně 15 kilometrů, a protože je zpevněná, dá se po ní jít i na výlet s kočárkem nebo na kole.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio