Nové exponáty má přimdské muzeum, jedná se meteorologické přístroje

21. listopad 2019 14:35
Zprávy

Meteorologická stanice v Přimdě darovala muzeu staré měřicí přístroje. Mnozí tamní obyvatelé si pamatují jejich fungování v terénu.

Sedmdesát let staré měřicí přístroje putují z meteorologické stanice v Přimdě na Tachovsku do tamního muzea. Jde o deset kusů jednotek, které už nefungují a nejsou jinak k užitku. Muzeum je začne vystavovat ještě do konce listopadu.

„Jsou to různé měřicí přístroje, které už tady nepotřebujeme, třeba mrakoměry, anemometrii, další samopisné přístroje a ještě distanční stanice,“ vyjmenoval pracovník meteorologické stanice Přimda Jaroslav Macura.

Mrakoměr je velké zrcadlo

Mrakoměr je zařízení, které pomáhá určit výšku spodní základny oblačnosti, to znamená, že se nějakým způsobem ta základna osvětlila reflektorem a pak se zkoumalo, jak je vysoko. „ Je to velké zrcadlo, protože ten paprsek se musí odrazit od toho zrcadla kolmo,“ vysvětlil odborník. Distanční stanice měřila směr a rychlost větru a teplotu a vlhkost vzduchu.

Exponáty z 50. až 80. let už mají v muzeu připravené místo. „Lidé pamatují, když se sem ty přístroje stěhovaly, takže jsem za ně moc rád,“ uznal zakladatel přimdského muzea Josef Rídl. Muzeum se otevírá veřejnosti každý víkend.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio