Nové kameny zmizelých připomínají v ulicích Plzně další oběti holokaustu

12. září 2022 18:12, aktualizováno

V plzeňských ulicích přibyly nové Stolpersteine, dlažební kostky se jmény židovských obyvatel. Ty jsou vložené do chodníků před domy, kde tito lidé před odvlečením do koncentračních táborů žili.

Tři nové Stolpersteine jsou už vloženy do chodníku před domem ve Veleslavínově ulici 23. Připomínají tři členy rodiny Goldscheiderovy, kteří zemřeli právě v koncentračních táborech. „V tomto domě žila babička Serafina, dědeček Oskar, strýčkové Karel a Hanuš a můj táta František,“ připomněl skladatel, hudební producent, publicista a spisovatel Alexandr Goldscheider. Z pětičlenné rodiny, která v domě žila, přežili holokaust jen dva. Jeho otec František a strýc Hanuš. Koncentrační tábor Mauthausen a Bergen-Belsen tehdy další členové rodiny neopustili. Nyní je budou připomínat kameny zmizelých.

„Stolpersteine, pamětní kostky, nejsou jen připomenutím, že v tomto domě žil ten či onen a strašným způsobem byli zavražděni, ale apelují na nás, aby se to už nikdy neopakovalo,“ konstatoval Alexandr Goldscheider. Ve stejném bytě, ve kterém kdysi rodina žila, nyní nacházejí přístřeší ukrajinští uprchlíci. „Je strašné, že jsme svědky další války a je povzbuzující, že nabízíme těm, co před ní uprchli, pokračování života v míru,“ řekl Alexandr Goldscheider.

Plzeň letos umístí celkem 30 kamenů

Slovo Stolpersteine v sobě obsahuje v překladu slova zakopnout a kámen. Stolpersteine lze najít v různých zemích. Město Plzeň je vkládá do chodníků deset let, a to z důvodu toho, že si chce připomenout osud zmizelých Plzeňanů. „Pro pozůstalé je to nesmírně důležité. Často jejich příbuzní zemřeli někde i mimo koncentrační tábory velice tragicky a toto je jediná hmatatelná památka, kam se mohou přijít podívat, uctít a poklonit té oběti,“ sdělila vedoucí Odboru kultury plzeňského magistrátu Květuše Sokolová. Celkem už je v Plzni 107 kamenů zmizelých.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio