Nové mapy štol ve Stříbře a okolí odhaluje další kniha Karla Neubergera

17. říjen 2019 08:20

Dvanáct knih vydal Karel Neuberger, který je místopředsedou Hornického spolku ve Stříbře. Píše v nich o hornické činnosti, která na Stříbrsku skončila v 70 letech. Ta poslední se jmenuje Mieser Bergbau Revier. 

Když Karel Neuberger před časem křtil svoji jedenáctou knihu o hornictví na Stříbrsku, říkal, že je možná poslední. Že se jen těžko hledají další novinky. Nakonec se mu zase podařilo získat tolik materiálu, že došlo na další knihu. Najdete v ní nové mapy štol ve Stříbře a okolí, fotografie pamětníků, kteří ve štolách fárali, i kapitoly věnované historickým dokumentům a hornickým uniformám. Samozřejmostí jsou také kapitoly o minerálech, kahanech...

Je pravda, že to pan Neuberger nemá se sháněním informací a dokumentů vůbec jednoduché. Mnoho pamětníků už nežije, někteří se odstěhovali, ženy se provdaly a mají pak jiné jméno, takže se těžko dohledávají. Informace objevuje převážně skrze osobní zkušenosti a vzpomínky pamětníků, ten ví tohle a dá tip na dalšího. Takto se postupně mravenčí prací dohledá to potřebné.

Publikace je kusově limitovaná, vyšlo pouze 500 výtisků. Celý svazek má 380 stran a obsahuje velké množství fotografií. Najdou se tam i stříbrští obyvatelé. Zájemci si knihu mohou koupit jen ve stříbrském muzeu a v hornickém skanzenu u řeky Mže.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio