Nový hrad u Kunratic si nechal postavit Václav IV. Dnes v Kunratickém lese narazíte na jeho zbytky

21. červen 2023

V pražském Kunratickém lese si můžete prohlédnout zbytky kdysi významného královského sídla. Hrad nechal postavit český a římský král Václav IV. Stavba byla zahájena v roce 1411, Václav zde zemřel o osm let později. V roce 1421 padl hrad do rukou husitů. Stál tu tedy jen deset let. Dnes najdete uprostřed lesa z Nového hradu u Kunratic jen základy.

Hrad patřil k oblíbeným místům krále Václava IV., který na něm často vyřizoval své panovnické povinnosti. Přijímal zde významné návštěvy, třeba posly francouzského krále Karla VI. nebo diplomaty brabantského vévody Antonína.

V létě roku 1419 se k Václavovým uším dostaly neradostné zprávy o narůstajícím napětí mezi obyvateli Prahy. Zpráva o pražské defenestraci krále hluboce zasáhla a podepsala se na jeho zdravotním stavu. 16. srpna 1419 v podvečer zemřel, patrně na následky mrtvice. Václavovo tělo pak ještě několik dní zůstalo uloženo na hradě. Odtud bylo přes Vyšehrad převezeno na Pražský hrad a následně do kláštera na Zbraslavi, kde byl král dočasně pohřben.

V průběhu bouřlivých událostí v roce 1420 na Novém hradě často pobýval Václavův bratr Zikmund Lucemburský. Zanechal tu i svou posádku pod vedením rytíře Fulštejna. Na konci roku k hradu vyrazilo husitské vojsko Pražanů a oblehlo jej. Po těžkém poškození hradebních ochozů se už 25. ledna 1421 posádka hradu musela vzdát. Krátce nato byl hrad vyrabován, vypálen a jeho opevnění zbořeno. Nový hrad u Kunratic už nikdy znovu obnoven nebyl.

Ruiny hradu prošly obnovou

Přesto se na něm nedávno pracovalo. V roce 2013 byly dokončeny čtyři roky trvající opravy. Vyspraveny byly nadzemní části poškozeného zdiva a odstraněny náletové dřeviny. Kameny použité na zpevnění hradních zdí byly vybírány z násypů. Dokonce byl otevřen jeden ze starých kunratických lomů, kde se zbývající kámen dotěžil. Z dubu a akátu byl postaven dřevěný most přes hradní příkop.

Nový hrad u Kunratic můžete navštívit kdykoliv a jeho obhlídku spojit s procházkou v Kunratickém lese. Přirozenou cestou se daří obnovovat tamní porosty dubu, částečně i lípy, habru, borovice a dalších dřevin. Jako zajímavost při procházce objevíte i metasekvoji čínskou, v bývalé kunratické lesní školce roste několik exemplářů sekvojovce obrovského. Nejpohodlnější cesta vede k hradu po modré turistické značce od stanice metra Chodov. Okolo hradu se v listopadu běhá tradiční závod Velká kunratická.

A možná v lese narazíte i na stádo sudokopytníků, které byste tu nejspíš nečekali. Na muflony.

Spustit audio