Nový památník v Plzni připomene Škodováky, kteří padli za druhé světové války

28. listopad 2017

V Plzni dnes odhalili památník zaměstnancům Škodových závodů, kteří padli za druhé světové války. Po 72 letech tak má Plzeň důstojné pietní místo. Památník, který stojí u páté brány továrního areálu, vyrobili současní pracovníci Škody Transportation.

Nový památník má tvar tříbokého hranolu. Je zhruba dva metry vysoký, vyrobený z oceli pokryté rzí, která má, podle autora návrhu památníku architekta Petra Šneberka, symbolizovat dlouho historii. Na jeho stěnách je vyryto 398 jmen obětí. Na dvou stěnách jsou to jména odbojářů, třetí stranu pokrývají jména obětí spojeneckých náletů na Škodovku.

Samotného odhalení památníku se zúčastnilo několik potomků a příbuzných obětí, zástupci Československé obce legionářské, dále členové Svazu bojovníků za svobodu, zástupci města Plzně a Plzeňského kraje a také pracovníci Škody Transportation, kteří památník vyráběli.

Vzniklo důstojné pietní místo

Odhalením památníku vzdáváme hold hrdinským činům lidí, kteří se nesmířili s okupací. Jejich osudy a osudy dalších generací škodováků, kteří po válce pomohli, aby plzeňská Škoda doslova povstala z popela, jsou důvodem, proč i dnes mohou výrobky s okřídleným šípem jezdit v mnoha zemích světa," řekl Tomáš Krsek, předseda dozorčí rady Škody Transportation.

Podle svazu bojovníků za svobodu bylo v areálu Škodovky v letech 1946 až 1947 umístěno celkem 26 pamětních desek, které připomínaly památku padlých zaměstnanců. Postupem času, kdy se celý areál revitalizoval, zůstalo desek jen dvanáct. A protože každá deska měla jiný vzhled i použitý materiál a nebyla tam jména všech obětí, zvítězila myšlenka vybudovat památník úplně nový. Stojí u páté brány naproti budově 3D planetária, které je součástí zábavního vědeckého centra Techmania. Místo bylo vybráno proto, že je nejen stále součástí areálu, ale zároveň i volně přístupné veřejnosti.

Památník padlých zaměstnanců Škodových závodů za druhé světové války stál více než milion korun a zaplatila ho Nadace Krsek Foundation.

autoři: čer , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio