Nový předmět na stojnické fakultě

20. únor 2002

Vysokorychlostní a nekonvenční železniční doprava - tak se jmenuje zbrusu nový předmět, který se začal v tomto semestru vyučovat na strojní fakultě Západočeské univerzity. Jde o jediný předmět svého druhu přednášený na českých vysokých školách. Jeho studium je možné jen v Plzni, a to i přes to, že v Pardubicích existuje specializovaná dopravní fakulta.

Přednášející, preziden Asociace vysokorychlostní železniční dopravy v České republice, Františkem Palík konstatuje, že se jedná o výběrový předmět. Podle něj jde o to, aby studenti ze směru dopravní a manipulační technika věděli, co už ve světě existuje. Tím, že naše republika zatím nemá rychlostní železnici v plánu a provádí se pouze modernizace koridorů, tlak na absolventy není.

"Potěšilo mě, že Plzeň se přihlásila na urychlené spojení Praha-Plzeň-Mnichov.Tím spíš si myslím, že výuka už stávajících studentů je pro budoucnost nutná", uvedl František Palík.

Logo

Ke studiu nového předmětu se přihlásilo asi dvacet posluchačů, které zajímá trasování vysokorychlostních železnic, napájení, energetika, diagnostické systémy.Jde tu také o ekonomická hlediska, ekologické aspekty, možnost kombinované dopravy, provoz eurotunelu mezi Evropou a Anglií...

Podle Františka Palíka už existuje projekt školy na trakční vozidlo o rychlosti 300 kilometrů v hodině a možná to bude třeba právě Škodovka, která jednou bude vysokorychlostní vlakové soupravy vyrábět. Pak by se mohlo uvažovat i o spolupráci.

"Naši studenti budou mít v každém případě uplatnění," dodává ještě František Palík. "Chce-li Česká republika vstoupit do Evropské unie, pak nás vysokorychlostní trať nemine, protože jsme v centru Evropy a nikdo nás objíždět nebude."

autor: Markéta Čekanová
Spustit audio