Nový Program časného záchytu karcinomu prostaty zachraňuje životy

6. březen 2024

Klinika zobrazovacích metod FN Plzeň patří mezi akreditovaná pracoviště pro provádění magnetické rezonance v rámci Programu časného záchytu karcinomu prostaty. Ten byl spuštěn začátkem letošního roku.

Program je určen pro muže od 50 do 69 let. „Jedná se o rizikovou věkovou skupinu mužů, u kterých nádor, pokud je rozpoznán v pozdějších stadiích může metastazovat a způsobit třeba postižení kostí, uzlin a ve svém důsledku až úmrtí. Zařazení do programu může iniciovat praktický lékař nebo urolog, který odebírá krevní vzorek ke stanovení hladiny PSA (prostatického specifického antigenu). Velké studie říkají, že 20 až 30 % mužů s hodnotou PSA nad 3 ng/ml může mít karcinom prostaty,“ přibližuje význam nového preventivního programu prof. MUDr. Jiří Ferda, Ph.D., přednosta Kliniky zobrazovacích metod Fakultní nemocnice Plzeň.

Muže s hladinou PSA nad 3 ng/ml, přestože je bez příznaků svědčících pro karcinom prostaty, pak čekají další vyšetření. „Musí být vyšetřen urologem, který je certifikovaný pro tento preventivní program. Na základě zhodnocení velikosti prostaty a dalších klinických známek urolog příp. indikuje a objednává vyšetření magnetickou rezonancí na naší klinice,“ popisuje postup prof. Ferda.

Jestliže prvotní vyšetření krve ukáže hodnotu PSA pod 2, měl by muž na preventivní prohlídku znovu přijít přibližně za 4 roky. „Je prokázáno, že pravděpodobnost vzniku karcinomu do té doby je v takovém případě velice nízká,“ uzavírá přednosta Kliniky zobrazovacích metod prof. MUDr. Jiří Ferda. Podle něj by bylo ideální, kdyby o zařazení do Programu časného záchytu karcinomu prostaty muži ve věku 50 až 69 let sami projevili zájem.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio