Nový sníh komplikuje dopravu, nejhorší situace je na jihozápadě Čech

17. leden 2013

Husté sněžení komplikovalo dopravu na mnoha místech republiky. Problémy hlásily hlavně jižní, západní a střední Čechy. Kromě nového sněhu musejí řidiči počítat na některých místech i s ledovkou.

Takzvaný Votický kopec na Benešovsku je namrzlý a uvízlo tam několik kamionů, jedoucích do jižních Čech. Řidiči tam nasazovali řetězy a tvořily se dlouhé kolony.

Už od rána hlásí problémy Plzeňsko a Tachovsko. Kamiony brzdí provoz hlavně v kopcích. Nákladní auta neprojedou mezi obcemi Kasejovice a Nepomuk ani u Všerub na Domažlicku. Tvoří se tam sněhové jazyky.

Nejhorší situace je na kopci Buková při výjezdu z Klatov na Domažlice. Stojí tam kamiony a doprava je možná jen v jednom jízdním pruhu. O něco dál v obci Mochtín se srazila dvě nákladní auta.

Na dálnici D5 na 112,5 kilometru ve směru na Rozvadov havaroval kamion. Vůz prorazil svodidla a zablokoval pravý jízdní pruh. V opačném směru se srazilo na stejném místě osobní auto a kamionem a částečně blokují oba jízdní pruhy.

Na jihu Čech přibylo místy až 25 centimetrů nového sněhu. Od rána tam došlo k 15 nehodám, naštěstí bez vážnějších zranění. Linkové autobusy nabíraly až půlhodinová zpoždění. Největší problém mají kamióny u Strmilova na Jindřichohradecku a také u Zlešic na Strakonicku.

Ve městech se nedaří dostatečně odklízet sníh z chodníků. Stále sněží a odklizené chodníky brzy zase zapadají. Radnice už navíc nemohou využít nezaměstnané, kteří vykonávali veřejně prospěšné práce. V nemocnicích mají proto plné ruce práce s úrazy chodců.

V Karlovarském kraji napadlo od včerejšího večera až 10 centimetrů nového sněhu a dál vytrvale sněží. Na hlavních silnicích zůstávají zbytky rozbředlého nasoleného sněhu, na vedlejších silnicích počítejte s vrstvou nového sněhu.

autoři: ima , pku , mkl , Pavel Pavlas , Pavla Sofilkaničová
Spustit audio