V Krakově probíhá pohřeb polského prezidentského páru

25. únor 2019

V Krakově ve dvě hodiny začal státní pohřeb polského prezidentského páru, který minulou sobotu zahynul při letecké katastrofě u Smolensku. Několik desítek zahraničních delegací se ale kvůli komplikacím v letecké dopravě z účasti na pohřbu omluvilo.

Smuteční bohoslužba se koná na Starém Rynku v Mariánské katedrále, kde jsou vystaveny rakve s ostatky prezidentského páru. Do Krakova je ráno z Varšavy přepravil letecký speciál. Smuteční kolona projela městem a podél trasy stály tisíce lidí.

Po mši se smuteční průvod vydá na královský hrad Wawel, kde budou manželé Kaczyňští pohřbeni. Zhruba okolo šesté hodiny večer by měl státní pohřeb skončit uložením ostatků prezidentského páru do krypty katedrály.

Lech Kaczynsky bude vůbec prvním prezidentem, který spočine na Wawelu vedle polských králů, což vyvolalo v zemi mírné protesty. V okamžiku, kdy budou rakve ukládány do společného sarkofágu, zazní jedenadvacet dělostřeleckých salv. Ještě dnes večer bude krypta s ostatky polského prezidenta zpřístupněna veřejnosti.

Delegace sousedních států přijedou vlakem

Rodina i politické špičky Polska dorazily do Krakova vlakem. Problémy v letecké dopravě naopak znemožnili účast více než 40 předem ohlášených delegací. Nepřiletěl například americký prezident Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a také švédský a španělský král. Svoji účast na poslední chvíli odřekli také předseda Evropské komise José Barroso a rakouský prezident Heinz Fischer. Ruský prezident Dmitrij Medveděv se ale pohřbu nakonec zúčastní.

Česká delegace jela do Krakova vlakem. V šest hodin 11 minut vyjeli pravidelným vlakem z Hlavního nádraží v Praze prezident Václav Klaus s manželkou Livií, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka. Všichni vystoupili v Bohumíně, odkud jeli do jihopolského Krakova auty.

Podle českého prezidenta je fakt, že na pohřbu absentují zvláště někteří evropští státníci, tristní. „Rozuměl bych tomu, že kanadský premiér nebo australský generální guvernér, ale že nepřijedou někteří Evropané a zástupci EU, se mi zdá nepochopitelné. Ukazuje to fakt, že ty vznešené fráze Bruselu o evropské jednotě jsou skutečně jen fráze,“ řekl Klaus Radiožurnálu a dodal:

„Pro mě osobně pocit ztráty přítele narůstá. Doufejme, že tento den je vrcholem celé tragédie. Na druhou stranu je to pro Poláky příležitost zastavit se a přemýšlet nad některými Kaczynského myšlenkami.“

Vlakem cestovaly i hlavy Slovenska a Lotyšska Ivan Gašparovič a Valdis Zatlers nebo estonský premiér Andrus Ansip. Maďarský prezident a premiér na pohřeb jedou osobními auty.

Z organizačního a bezpečnostního hlediska jde o největší akci v historii země, nehledě na počet delegací, které se omluvily.

autoři: pev , lvi , Lenka Rafaelová
Spustit audio