Nový Západní okruh v Plzni už je v provozu

21. únor 2023 12:17, aktualizováno

V Plzni mají řidiči od pondělí k dispozici nové propojení mezi Severním Předměstím a Borskými poli. Začal provoz na Západním okruhu, jenž vznikal tři roky. Jak náročná to byla stavba, co všechno obnášela a co na ni říkají řidiči?

Západní okruh je silnicí druhé třídy a propojuje průmyslovou zónu na Borech s největšími sídlišti na Severním Předměstí. Okruh měří 3,5 kilometru a stál přes dvě miliardy korun s tím, že přes 1,5 miliardy pokryla evropská dotace. Největší a finančně nejnáročnější stavba, kterou kdy Plzeňský kraj realizoval, by měla ulehčit dopravě v centru města a zároveň nabídnout rychlejší spojení od dálnice D5 směrem na Karlovy Vary.

„Nejzásadnější je stavební objekt mostní estakády, který překonává údolí řeky Mže a je 1,2 kilometru dlouhý. Hlavní trasa vede zářezem ve vrchu Sylván, kde byly poměrně složité geologické podmínky,“ popisuje detaily hlavní stavbyvedoucí Matěj Brož. Ze stavby bylo třeba vyvézt více než tři čtvrtě milionu tun zeminy. „Dopad výstavby na přilehlé městské části a okolí byl obrovský, ač jsme se negativní vlivy snažili eliminovat, je pravda, že obyvatelé dotčených čtvrtí si museli tříletou stavbu odžít s námi.“

Na cestě vznikly mimo jiné tři biokoridory pro bezpečný přechod divoké zvěře koncipované tak, aby zvěř mohla dodržovat migrační trasy. Biokoridory jsou opatřené clonami proti oslnění zvěře i výsadbou dřevin a v okolí je oplocení, jež zabrání tomu, aby zvířata překonávala vozovku mimo k tomu určená místa.

Řidiči mají obavu z nedostatečné šířky silnice

Řidičům se nový okruh líbí, byť zároveň vyjadřují obavu, zda silnice není moc úzká pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému či pro případ poruchy auta. Jak ale uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek, silnice je projektována dle všech norem, na mostní estakádě je široká od svodidla ke svodidlu 7,5 metru a v případě nehody mohou vozidla uvolnit pro průjezd sanitky středový pruh. V budoucnu se v návaznosti na okruh plánují zkapacitnit další oblasti, například kruhový objezd u Makra.

Západní okruh propojuje Bory, Skvrňany, Křimice, Radčice a Severní Předměstí. V jeho okolí jsou nové cyklostezky a koncem února na něj vyjedou i nové linky MHD. Jak moc se otevření okruhu projeví na dopravě v centru, každopádně ukáže teprve čas.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio