Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. Pro paní Markétu Procházkovou z Kolovče žádný problém

13. duben 2017

Velmi neobvyklou dvojici můžete potkat v Kolovči na Domažlicku. Markéta Procházková tam totiž chodí na procházky se svým mývalem. Má dokonce dva - Maxe a Taminku. K tomu má její rodina doma ještě tři psy - barváře, asi dvacet papoušků, králíky, slepice nebo kachny. Ovšem mývalové byli snem Markéty Procházkové. Miluje je a dokonce je nazývá svými dětmi.

„Když jsem si Maxe přivezla, byli mu dva měsíce a vešel se do dlaně. Tehdy mi ho přivezl jeden pán od Poděbrad na plzeňské nádraží. Předal mi takové vzteklé klubíčko, a pro mě to byla hned láska. Modlila jsem se, abych se ho dočkala. Kdysi jsem už jednoho mývala měla, toho ale pravděpodobně někdo otrávil. To jsem nerozdýchala do dnes, vypráví Markéta Procházková, která je majitelkou hned dvou mývalů.

Prvním je již zmíněný Max a druhým je Taminka. Ta pochází ze stejného místa jako Max a je jeho sestřenice. Paní Markéta doufala, že by spolu jednou mohli mít i mladé. „Od loňského roku je bohužel na množení mývalů vydané embargo, protože jsou v naší přírodě považovaní za nežádoucí invazivní zvířata. To jsem nesla velmi těžce, protože si myslím, že tolik škody v přírodě nenapáchají. A přemnožení tu rozhodně nejsou,“ uvedla paní Procházková.

Mýval rád umývá

Max je velmi zvědavé zvířátko a vše ho zajímá. Miluje kamínky a šišky, se kterými si dokáže vyhrát hodiny. A podle Markéty Procházkové jménu mýval rozhodně ostudu nedělají, říká s úsměvem: „Umývají téměř všechno. Maxík hodně včetně jídla. Taminka méně, ale když si hraje se šiškami, jako správná ženská ji pokaždé umyje.“

Mýval je všežravec a ve volné přírodě se stravuje bezobratlými živočichy, jako jsou plazi a hmyz, dále rostlinnou stravou a malými obratlovci. U paní Procházkové dostávají krmivo pro kočky. „Dávám jim granule a kapsičky. Ráno mají piškoty a kapsičku, během dne různé pamlsky jako například oříšky nebo sladkosti, a večer dostanou kočičí mléko s piškoty, „doplňuje Markéta Procházková. Jejím snem je mít ještě jednoho mývala samečka, který se bude jmenovat Sebastian.

autoři: kos , jik
Spustit audio