Nýrsko buduje nájemní dům pro seniory

12. červen 2017

Nedaleko náměstí v Nýrsku je velké staveniště. V prostoru zrušené čistírny vod začali stavět dům s nájemními byty pro seniory. Požadavky na tento typ bydlení totiž stále rostou. Náklady na stavbu se vyšplhají na několik desítek milionů korun.

Z jedné strany budoucího nájemního domu pro seniory vede silnice a z druhé ji obepíná řeka Úhlava. „Budova bude dvoupodlažní a bude zde mít sídlo i pečovatelská služba. Nájemní byty pro seniory se nám osvědčily z předchozích projektů. Senioři si při pronajímání bytů v Nýrsku prodlouží zdejší pobyt a nejsou nuceni odejít do domova důchodců či do podobných zařízení,“ řekl místostarosta Nýrska Miloslav Rubáš.

V novém domě vznikne 23 bytových jednotek. Budou zde byty 1+1 pro manžele a 1+kk pro člověka, který je sám. Podle místostarosty Rubáše je to s ohledem na budoucí platby nájemného a na celkové požadavky pokrytí potřeb dotyčného nájemníka. Objekt bude propojen se zelení a prostor směrem k řece využijí senioři jako odpočinkovou a klidovou zónu.

Příprava projektu trvala zhruba pět let. Stavba byla zahájena přibližně před měsícem a zájem mezi seniory o bydlení v novém nájemním domě je velký. První nájemníci se do domu budou moci nastěhovat v září příštího roku a město bude k bytům nabízet také mobilní pečovatelskou službu.

Součástí projektu je i stavba příjezdové komunikace, zázemí a úprava okolí. Náklady na výstavbu jsou 44 milionů korun bez DPH.

autoři: en , jik
Spustit audio