O Nekvasovech a jejich Masopustu

17. únor 2022

Na samém rozhraní okresu Plánického a Horažďovického leží v pěkné kotlině Nekvasovy. Víska vznikla zřejmě na majetku kláštera Nepomuckého. O Nekvasovech je zmínka u majitelů Nalžovských a také ve spojitosti s obcí Oselce.

V okolí Nekvasov se ve Vráži dobývalo zlato. Byly prý to doly patřící králi, proto draha pod Vráží se dodnes nazývají „Královky“. Podle ústního podání byly Nekvasovy místem obývaným řemeslníky a živnostníky, kdežto sedláci měli své zemanské dvorce v nedalekých Dvorcích.

Masopustní obchůzka

Masopustní obchůzka zde v minulosti začínala brzy dopoledne na silnici vedoucí od Kovčína pod bývalým hradlem Vráž. Muzikanti ze Srb se zastavili u celé řady chalup, prošli směrem k rybníčku a dále po cestě kolem staré hospody až k bytovkám. V masopustním průvodu nechyběly děti, vtipné masky ani zdejší majitelé nemovitostí. Všude převládalo veselí, zpěv, tanec a vtipné narážky na jednotlivé obyvatele. Všichni si kromě známých melodií zazpívali i masopustní „hit“: Už k nám přijel Masopust, jen mě holka nevopusť!“

I letošní ročník masopustního období je bohužel poznamenán koronavirovou nákazou. Termín masopustu v Nekvasovech 26. února ale platí, přijměte pozvání!

Spustit audio