O novém vedení Plzně se rozhodne 18. října. Rada by měla mít 11 členů, primátorem bude Roman Zarzycký

12. říjen 2022 09:22, aktualizováno

Budoucí jedenáctičlennou Radu města Plzně představil v úterý Roman Zarzycký, jenž by se měl stát primátorem Plzně. Pokud jím navržená nová rada získá mandát od zastupitelů, bude mít Plzeň tři náměstky a sedm radních. Zastupitelstvo, při němž se bude volit nové vedení západočeské metropole, se uskuteční 18. října od 10 hodin.

Roman Zarzycký

V jedenáctičlenné radě má mít ANO pět členů, po dvou pak Česká pirátská strana, STAN a PRO Plzeň. Deset členů bude pro svoji funkci uvolněno, jeden radní ji bude vykonávat jako neuvolněný.

„Chceme, aby byla Plzeň moderní západoevropské město, město chytré, zelené, energeticky soběstačné a také bezpečné,“ řekl Roman Zarzycký, který zároveň poděkoval končícímu primátorovi Pavlu Šindelářovi, že bez prodlevy svolal ustavující zastupitelstvo.

Mezi všemi čtyřmi subjekty, které tvoří budoucí koalici ve vedení města, již byla podepsána koaliční smlouva. V ní jsou obsaženy priority z jednotlivých oblastí, v nejbližší době budou představeny. Mezi klíčové patří podle Romana Zarzyckého oblast bezpečnosti, výstavba nových bytů, podpora sociálního a dostupného bydlení, podpora inovací. „Máme také shodu na tom, že necháme pro rok 2023 zastropovány ceny tepla, vodného, stočného, nájemního bydlení, odpadů,“ uvedl Roman Zarzycký. Diskutovat se v novém vedení bude například o budoucích slevách v MHD, otevřeným tématem zatím zůstává také znovunavrácení individuální automobilové dopravy na Americkou ulici, shoda naopak už panuje na nezasypání Rondelu do doby dokončení obou silničních okruhů – západního i východního.

Přestože by měla mít nová rada 11 členů oproti stávajícím 9 členům, nezatíží to podle Romana Zarzyckého rozpočet města, počet placených funkcí zůstane stejný. Sníží se totiž počet náměstků ze čtyř na tři, jeden člen rady i klíčového výboru bude neuvolněný. Klesne také počet komisí, a to z 15 na 13, stejně tak se sníží počet členů v komisích z 15 na 13. Kontrolní výbor by měla získat opozice, šéfem finančního výboru zůstane Jindřich Blažek (ANO), v čele výboru pro zadávání veřejných zakázek by měl být Petr Náhlík (STAN), a to jako neuvolněný.

Návrh na obsazení Rady města Plzně:
Roman Zarzycký (ANO) – primátor včetně odpovědnosti za oblast ekonomickou

Pavel Bosák (Česká pirátská strana) – 1. náměstek primátora pro oblast technickou

Lucie Kantorová (ANO) – náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu

Aleš Tolar (STAN) – náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí

Eliška Bartáková (ANO) – radní pro oblast kultury a památkové péče

Světlana Budková (STAN) – radní pro oblast dostupného a sociálního bydlení

Vlastimil Gola (ANO) – radní pro oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně

Daniel Kůs (Česká pirátská strana) – radní pro oblast Smart city a podporu podnikání

Tomáš Morávek (PRO Plzeň) – radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy

Jiří Šrámek (ANO) – neuvolněný radní pro sociální záležitosti a aktivní život seniorů

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň) – radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio