O Velikonocích uslyšíte dvě nové pohádky

12. duben 2022
Pohádky na svátky

Velikonoce, stejně jako svátky vánoční, provází už tradičně ve vysílání Českého rozhlasu krásné pohádky. A stejně tomu bude i letos. Oba dva příběhy vám nabídneme v premiéře a věříme, že přispějí k vaší příjemné sváteční náladě. 

Václav Říha: Kovář Paška

Ty tvrdé kovářské palice! Pro ně je každá rada drahá! Kovář Paška si nehleděl svého řemesla, a tak skončil v čertově náruči. Než bude mít jeho dušička pokoj, čeká ho ještě pěkná práce. Pohádka českého knihovníka, učitele a spisovatele Václava Říhy pochází ze sbírky Kouzelná lucerna. Ve válečném roce 1943 ji uspořádal básník Jaroslav Seifert. Pohádka na Velký pátek začíná v 17 hodin.

Anna Maria Tilschová: Janeček

Syn chudého přívozníka si šeptá s rybami a rozumí řeči ptáků. Jeho táta si o něm ale myslí, že je budižkničemu, který se hodí leda tak ke dvoru. Ani přitom netuší, že se jeho proroctví možná vyplní. Jedna princezna už totiž na Janečka čeká. Musí ji ale nejdřív osvobodit. A to znamená, že ho čeká strastiplná cesta na Skleněný vrch pro červenou růžičku. Pohádka pochází rovněž ze sbírky Kouzelná lucerna a uslyšíte ji na Velikonoční pondělí od 18 hodin. Obě pohádky načetl František Špaček.

autor: iko
Spustit audio