Šumavský pohádkář přichází o Velikonocích

3. duben 2023
Pohádky na svátky

Chodil kdysi po horách jeden chlapík. Od chalupy k chalupě. Přicházíval v podvečer, kdy v hospodářstvích skončila práce a lidé sedávali u stolu. Tehdy byl vhodný čas, aby mohli poslouchat kdejaké vyprávění…

Tento chlapík není nikdo jiný než šumavský pohádkář. Vypráví o něm básník a spisovatel Ondřej Fibich, který sám je takovým novodobým šumavským pohádkářem. Klobouk má oblýskaný pozdravy, boty rozbité od kamenitých stezek a přináší příběhy, které jste ještě neslyšeli.

O Velikonocích přichází prostřednictvím vysílání Českého rozhlasu Plzeň i k vám. Poprvé při našem podvečerním posezení s pohádkou na Velký pátek. Některé jeho příběhy jsou možná trochu strašidelné, ale strach mít nemusíte, v pohádkách vždycky dobro zvítězí. A může jít klidně o tajuplný tolar z močálu nebo o sedm zlatých žaludů, o kterých vám budeme vyprávět.

Na Velikonoční pondělí pak uslyšíte příběh o paní z jezera, o statečném Krákorovi nebo o Mátové ómě. A dozvíte se také, proč nejen na Šumavě kvete po dvakráte pampeliška.

Vydejte se s námi o Velikonocích do šumavských hor, tajemných a neznámých, opředených pohádkovými příběhy! Z knížky Ondřeje Fibicha Šumavský pohádkář vám bude číst herec František Špaček.

autor: Dominik Mačas | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio