Obdivovaná i zatracovaná: chaloupka na pilíři na řece Radbuze půjde k zemi

14. březen 2021

Zejména v poslední době, kdy vládní opatření a nařízení nepovolují lidem příliš cestovat do zahraničí, se toto místo stalo často vyhledávaným cílem turistů. Řeč je o chaloupce, chcete-li srubu, v Mantově, části obce Chotěšov na jihu Plzeňska.

Chaloupka na pilíři v Mantově

„Chaloupku postavili zhruba v roce 1993 hoši z Klubu mladých turistů v rámci táborů, které se zde pořádaly,“ uvedl místostarosta Chotěšova Pavel Malina a pokračoval: „Ti hoši to stavěli svépomocí, dokonce chodili na brigádu, aby si sehnali peníze na koupi dřeva a opravdu do toho věnovali hodně energie. Přístup do chaloupky měli vyřešený za pomoci lana, kdy vylezli na strom, z něj bylo natažené lano a pomocí nějaké kladky se dostávali přímo do té chaloupky.“

Místostarosta Chotěšova přiznal, že na něj samotného místo zapůsobilo, když zde byl úplně poprvé. Aktuálně však obec vnímá chaloupku a její popularitu spíše jako problém: „Nepočítali jsme s tím, že zájem o ni bude tak veliký. Máme tady každý víkend desítky až stovky návštěvníků. Máme negativní ohlasy od místních občanů, kdy příjezdová komunikace, která sem vede, je už v podstatě v dezolátním stavu,“ sdělil Pavel Malina, který uvedl, že i samotná lokalita kolem chaloupky, kde je cyklostezka, na kterou by neměla vjíždět vozidla, je zcela rozježděná. 

Chaloupka v Mantově bude zbourána

Podle dlouhodobějších plánů má tudy vést cyklostezka. „Samozřejmě i z řad místních jsou lidé, kteří jsou pro zachování této chaloupky, nicméně myslím si, že ta střízlivější část lidí chápe určitou novou výzvu v propojení obou břehů řeky Radbuzy. My zde stojíme v místě bývalého železničního mostu, ten byl součástí tratě, která vedla na Metálku, což je místní část obce, a vlastně vedla až do vedlejší obce Vstiš, kde byl také důl na černé uhlí,“ řekl místostarosta.

A kdy bude chaloupka na pilíři odstraněna? „Co se týče aktuálních plánů, probíhají projekční práce na realizaci toho nového přemostění. Již proběhlo územní řízení a firma, která má zpracovat podklady, nyní pracuje na navržení nového mostu. Kdy přesně k tomu dojde, to prozatím nevíme,“ uvedl Malina.

Ať už se sem vypravíte vyloženě za chaloupkou, než ji zbourají, a nebo jen tak, v okolí toho můžete vidět hned několik: „My tady v Chotěšově máme to štěstí, že je tady těch turistických cílů více. Je to především chotěšovský klášter, který je naší chloubou a dominantou obce, dále potom na Křížovém vrchu, jenž se nachází nad obcí Losina, která patří také do katastrálního území obce Chotěšov, máme nově zbudovanou naučnou stezku, a co se týče dalších turisticky zajímavých věcí, tak je to určitě příroda,“ jmenuje část zajímavostí v okolí místostarosta Chotěšova.

Pavel Malina uvedl, že mnoho lidí přijede automobilem až k chaloupce, vyfotí si ji a zase odjede. Místostarosta doporučuje turistům, aby své automobily nechali například u Kláštera Chotěšov a prošli se příjemnou cestou pěšky či se projeli na kole až k chaloupce. Ušetří tak přírodu a okolí chaloupky, udělají něco pro své zdraví a pokochají se okolím.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio