Oblíbená Branka v centru Plzně projde rekonstrukcí

3. listopad 2022 16:50, aktualizováno

Litickou bránu, jedno ze známých míst v centru Plzně, čeká obnova. O tu se postará Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni.

Takzvaná Branka, postranní věž s branou pro pěší a jediná zachovaná část původní velké Litické brány, je momentálně ve špatném stavu a není přístupná. To by se ale mělo změnit. Cílem rekonstrukce je bránu znovu otevřít a zprůchodnit, zároveň by se tento prostor měl stát místem s přidanou informační hodnotou, vhodným pro setkávání obyvatel i návštěvu turistů.

„Obnova bude rozdělena do několika etap, v rámci nichž projde prostor původní brány proměnou. V nejbližší době nás čeká prověření statiky, studie proveditelnosti a další přípravné práce a také sanace celého prostoru,“ uvedl ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný.

Západočeské muzeum provede na místě archeologický výzkum, který by mohl přinést nové poznatky o historii Litické brány. Realizace řešení a nová podoba Branky, která se nachází na rohu Smetanových sadů a ulice Bedřicha Smetany, vzejde z architektonické soutěže. Vývoj projektu můžete sledovat na webu SVKPK.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio