Obnova Křížové cesty v Klatovech se chýlí k závěru

V Klatovech dokončují renovaci křížové cesty. Vznikla ke konci 19. století a vede k lesoparku na Křesťanském vrchu. Několik desetiletí byla součástí areálu nemocnice, postupně chátrala a zakončovala ji vysoká betonová zeď. Teď je tam obnovená výsadba, ošetřené stromy a opravené schody i cesty.

„Dokončují se stavební práce. Jsou hotové všechny schody a cesty, záhy budou hotovy i práce zahradnické. Na závěr budeme muset vyřešit i jednotlivá zastavení,“ popsal místostarosta Klatov Václav Chroust. Je jich celkem čtrnáct a je to krásná kamenická práce, kterou od roku 1991 zdobí obrazy akademické malířky Bedřišky Znojemské.

Křížová cesta v Klatovech byla vybudována po roce 1880 klatovskými měšťany a jednotlivé schody byly sponzorovány tehdejšími občany města, ale i osobnostmi z blízkého okolí. Na mnoha schodnicích najdete jejich jména.

Křížová cesta se opravuje druhým rokem. „Byl to původně krásný prostor. Pak se postavila nemocnice a křížová cesta se stala součástí nemocničního areálu. Tam, kde končila nemocnice, byla vybudována betonová zeď a křížovou cestu v době socialismu přetínal i nevzhledný parovod,“ řekl místostarosta.

Do budoucna bude na vrcholu i nová kaple

Křížová cesta je lemována stromy, některé jsou nové, jiné jsou staré, ale odborně ošetřené. Na vrcholu stála původně kaple, dnes je z tohoto místa krásný výhled na město. „Chtěli bychom, aby tento prostor sloužil občanům, podobně jako třeba Mercandinovy nebo Vrchlického sady či Vodojem. Je to krásný lesopark a Křížová cesta je jeho přirozeným nástupištěm,“ dodal Václav Chroust.

Do budoucna by na vrcholu mohla být i unikátní kaple, odlitá z průhledné oranžové pryskyřice od architekta Jana Šépky. Usiluje o ní Spolek Obnova kaple a křížové cesty v Klatovech, který na ni vyhlásil i veřejnou sbírku.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související