Obnovené Mercandinovy sady v Klatovech se opět otevřely lidem

4. červenec 2017

V Klatovech dnes slavnostně otevřeli Mercandinovy sady. Skončila další etapa jejich revitalizace. Návštěvníkům nabízejí kromě upravených cest také dětské hřiště a jízdu na lodičkách. Obnova parku tím ale nekončí.

Mercandinovy sady jsou největším a také nejstarším klatovským parkem. Město teď dokončilo druhou etapu jejich revitalizace. Lidé se tak mohou těšit na obnovené původní cesty a také několik nových, přibyly také fontány, nový mobiliář a dětské hřiště.

To všechno přišlo na víc než 17 milionů korun. Radnice podle Jiřího Tománka z kanceláře starosty na část prací získala dotaci z evropských fondů.

První část prací na druhé etapě začala v parku loni v srpnu. V centrální části u Kolonády vznikla nová síť cest nebo stezky propojující Puškinovu ulici s cyklostezkou. Druhá část prací začala letos v březnu a zahrnovala obnovu prostor u rybníka.

Část parku je nově automaticky zavlažována. Návštěvníci mají v sadech k dispozici pobytový trávník, nový altán i nové fontány. Rozšířilo se také přístaviště, během prázdnin se tam mohou lidé opět svézt po rybníku na lodičkách.

„Lodičky budou v režimu tak, jak byly loni a předloni. Lidé, kteří přijdou do parku, se můžou svézt, projet se jak na šlapadle, tak na lodičce. Provoz lodiček v letošním roce bude opět zdarma," řekl ředitel místních technických služeb Peter Pošefka.

Obnova parku nekončí, město chystá další atrakce

Do svého největšího parku město zatím investovalo 30 milionů korun, hotovo ale ještě není. Další práce budou pokračovat i v příštích letech. Jestli se je podaří realizovat, ale záleží opět na dostupných dotacích.

„Rádi bychom dokončili cestní síť a cyklostezky. Pokud se nám podaří získat dotaci, tak budeme dělat i lávky, které jsou přes Drnový potok a chtěli bychom se věnovat té zadní části, kde ta velká louka by byla využívána na několik dalších atraktivit. Jedna z nich by mohla být lanová dráha v korunách stromů," popsal další plány města místostarosta Klatov Václav Chroust.

Mercandinovy sady v Klatovech bývají také označovány jako velký park. Rozkládají se na ploše 11 hektarů. Roste tam kolem čtyřiceti druhů dřevin, z nichž některé jsou i velmi vzácné, například liliovník tulipánokvětý nebo jinan dvoulaločný. Parku nechybí ani vodní prvky, protéká jím Drnový potok a v severní části je rybník s ostrovem.

Park byl založen zhruba v polovině 19. století a od roku 1854 ho doplňují barokní alegorické sochy z 18. století znázorňující čtyři roční období. V roce 2015 byla v Mercandinových sadech dokončena kompletní revitalizace zeleně. Staré a nemocné dřeviny byly vykáceny a nahradila je nová výsadba.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en | zdroj: ČTK
Spustit audio