Obvodní knihovna Lochotín spustila bibliobox

30. leden 2023 07:20, aktualizováno

Vracení i půjčování knih bude v knihovnách města Plzně mnohem jednodušší. Před Obvodní knihovnou Lochotín totiž začal fungovat takzvaný bibliobox. Jeho největší výhodou je časová flexibilita.

Technologie knižních boxů je v podstatě stejná, jakou známe z výdejních boxů různých e-shopů, a obdobný je také proces objednání. Online si na webu knihovny vybereme konkrétní tituly, přidáme je do „košíku“ a pak dokončíme objednávku. Pracovnice knihovny v co nejkratším čase objednávku vyřídí, tedy vyhledá knihy v regálech a připraví je do vybrané schránky boxu. Jakmile se uzavřou dvířka schránky, čtenáři je automaticky odeslána SMS zpráva nebo e-mail, kde najde číselný či QR kód pro otevření. Čtenář si může knihy vyzvednout nejpozději do pěti dní od objednání. Jakmile po vyjmutí knih uzavře dvířka schránky, knihovní systém automaticky zaznamená provedení výpůjčky a od této chvíle běží výpůjční doba 28 dní.

K dispozici je kromě výdejního také návratový box, ten funguje na jednodušším principu. Jedná se o plechový box s vyhazovacím otvorem, do něhož se kniha vloží a systém zpomalovacích válečků ji postupně posune do záchytného kontejneru. Pracovnice knihovny pak takto vrácené knihy vyzvednou, odečtou je ze čtenářského konta a vše je vyřízeno.

Vyzvedávání i vracení knih kdykoliv

„Nepředpokládáme, že by si teď všichni začali masivně objednávat knihy do knihoboxu, přece jen nic nenahradí osobní výběr titulů v knihovně. Věříme ale, že za box budou rádi ti čtenáři, kteří z nějakého důvodu nestíhají otevírací dobu,“ uvádí za plzeňské městské knihovny Hana Nováková, náměstkyně pro hlavní činnost. Box dobře poslouží lidem pracujícím na směny nebo studentům, kteří jsou přes týden v jiném městě a do Plzně dojíždí jen na víkendy.

Obvodní knihovna Lochotín, která je z obvodních knihoven největší, disponuje nejrozsáhlejším fondem a má také dobrou dopravní obslužnost, je plzeňskou první volbou pro zřízení této služby. „Podařilo se nám získat dotaci 308 tisíc korun z grantového projektu Ministerstva kultury, což představovalo téměř 50 procent pořizovacích nákladů. Co se týče realizace dalších boxů, líbilo by se nám samozřejmě umístění k ústřední knihovně, ale ta se nachází v centru města v pěší zóně, takže by to bylo velmi komplikované. U dalších obvodních knihoven čas ukáže zájem čtenářů a vliv bude mít samozřejmě také ekonomická situace,“ uzavírá Hana Nováková.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio