Od nového roku si Plzeňané za návštěvu veřejných WC připlatí

22. prosinec 2017

Centrální plzeňský obvod zvýší od 1. ledna poplatky za použití veřejných WC. Místo pěti korun se bude platit deset. Plzeňané a návštěvníci města můžou využívat zdarma taky takzvaná Vlídná WC. Tedy toalety v restauracích zapojených do stejnojmenného projektu.

Centrální obvod provozuje v centru města dvě veřejná WC. Na náměstí Republiky a na Americké třídě. A provoz štědře dotuje. Hlavním důvodem zdražení je ale hlavně srovnání cen po otevření toalet na Rychtářce.

„Tam město udělalo nové veřejné WC s poplatkem 10 korun. Abychom to tedy ujednotili, rozhodli jsme se, že po celém městě se bude platit desetikoruna. Cena na veřejných toaletách se nezměnila od roku 2005, i když se několikrát zdražila cena vody,“ řekl starosta obvodu Radislava Neubauera.

V parkovacím domě na Rychtářce začnou nové toalety fungovat od Nového roku a určené budou především turistům, kteří přijedou zájezdovými autobusy. Ty parkují často právě vedle Rychtářky v Pallově ulici a dosud tam byly jen mobilní WC buňky.

Na Rychtářce bude další veřejné WC

„V prostorech, které uvolnila společnost Parking s.r.o. bude vybudováno WC, které bude sloužit jak uživatelům parkovacího domu, tak právě pro zájezdové autobusy. Toalety budou přístupné za 10 korun nebo 50 centů evropských. Bude to úplně nová toaleta přístupná z venku z parkoviště pro autobusy,“ vysvětlil náměstek primátora Petr Náhlík.

Se stavem veřejných WC není spokojený centrální plzeňský obvod a tak vymyslel projekt Vlídné WC. Situace už totiž byla podle starosty Radislava Neubauera neúnosná: „ Turisté, kteří neznají místa, kde veřejná WC jsou, se k nim těžko dostanou. Projekt Vlídné WC byl zaměřený právě na návštěvníky, kteří Plzeň tak dobře neznají.“

Obvod tedy oslovil restaurace a nabídnul jim levnější nájem za předzahrádky, když budou mít pro turisty dveře záchodků otevřené. Restaurací, které se do projektu Vlídná WC zapojily, je aktuálně čtyřicet, jsou označené samolepkou v barvách města s nápisem WC zdarma. Jejich seznam je jednak na webových stránkách třetího městského obvodu a jednak v brožurkách, které jsou k mání například v informačních centrech.

autoři: kos , jik
Spustit audio