Od úterý je na Tachovsku likvidován velkochov slepic napadený ptačí chřipkou, usmrceno bude 750 000 nosnic

5. leden 2023 17:15, aktualizováno

Od úterý 3. ledna veterináři za pomoci hasičů likvidují velkochov nosných slepic nakažený ptačí chřipkou v Brodu nad Tichou u Plané na Tachovsku. Celkem musí usmrtit skoro tři čtvrtě milionu zvířat.

Nákaza se nejprve objevila v polovině jedné ze tří hal areálu, další testy ale tento týden postupně prokázaly rozšíření v rámci celého chovu, je tedy třeba vybít všechny slepice – celkem se jedná o odhadem 1 300 tun. Utracená drůbež putuje postupně do kafilérie na Klatovsko, zlikvidovat je nutné také miliony vajec, jejichž distribuce byla zastavena už na konci prosince. Část z nich bude spálena, většina bude odvezena do specializované kafilérie na Pardubicko.

„Aktuálně operujeme v hale číslo 2, kde nákaza vypukla nejdříve. Část nosnic je už utracena, na další se pracuje, zároveň usmrcená zvířata postupně vynášíme,“ popisuje zástupce ředitele krajské veterinární správy Richard Bílý. Na utracení je použit oxid uhličitý, jedná se o efektivní, rychlou a zároveň nejšetrnější metodu depopulace pro takto velké hejno. Se zvířaty se nijak nemanipuluje, zůstanou v domácím prostředí a v podstatě upadnou do hlubokého spánku.

Plán likvidace naráží na kapacitní limity

Práce postupují dle harmonogramu, který se musí přizpůsobit kapacitě kafilérie – ta je schopna zpracovat 80–100 tun živočišného odpadu denně. Odpad je převážen ve speciálních vzduchotěsných kontejnerech, vozidlo navíc prochází jak při výjezdu z farmy, tak v kafilérii dekontaminací. Plán likvidace naráží také na kapacitní a technické limity při vynášení mrtvé drůbeže z haly. Na něm se podílí několik desítek lidí, kteří si musí vzhledem k náročné práci v ochranných oblecích a respirátorech dávat maximálně po dvou hodinách přestávku. Vyskladňování probíhá ve dvou směnách od rána do večera. Hasiči, kteří asistují při utrácení, fungují dokonce na tři směny a některé jednotky zůstávají nonstop.

Depopulace zvířat by měla probíhat minimálně do konce příštího týdne. Následujících několik týdnů pak bude třeba pracovat na důkladné dekontaminaci celé farmy.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio