Odchod Velké Británie z Evropské Unie se dotkne i českých firem. Některé se obávají výrazného zdražení svých výrobků

8. leden 2020 15:35

Poměrně hodně zákazníků má ve Velké Británii například firma Duratec z Města Touškov u Plzně. Na ostrovy dováží cyklistická kola i unikátní tandemy. Ani Duratec neví, co jim brexit přinese.

„Specializujeme se na zakázkovou výrobu, to znamená, že naším cílem není dosáhnout nějakých velkých čísel, ale za rok uděláme zhruba 1500 kol. Mezi osmi až deseti procenty vyvážíme do Velké Británie,“ uvedla ředitelka firmy Duratec Kateřina Duchková.

Minulý rok kvůli obavám z odchodu Velké Británie z EU raději odeslali z Touškova na ostrovy veškeré zásoby určené pro britský trh. Co bude letos, zatím nikdo netuší. „Víc než my, o situaci přemýšlí náš britský partner, pro kterého se výrobek prodraží. V případě tvrdého brexitu, kdy budeme muset podstupovat kompletní celní proceduru na vstupu i výstupu z jejich země, se samozřejmě náklady prodraží,“ řekla Kateřina Duchková.

Podle ředitelky firmy Duratec Kateřiny Duchkové se tato společnost specializuje na zakázkovou výrobu. Mezi osmi až deseti procenty vyváží do Velké Británie

Zdražení by mohlo být podle ní i desetiprocentní. „Nejsou to jen poplatky, které platíme za celní zpracování, další problém je časová náročnost. Pokud teď dodáváme v horizontu šesti týdnů, tak se potom můžeme bavit o osmi až devíti týdnech, což je pro zákazníka hraniční doba čekání,“ vysvětlila ředitelka Duratecu.

Duratec britský trh opustit nechce, i přes problémy, které brexit přinese

„Naším cílem je domluvit se s naším partnerem ve Velké Británii, abychom našli systém, jak tam výrobky dostávat rychleji. Musíme najít agentury, které nám zajistí rychlejší reakci. Budeme s tím nepochybně bojovat,“ doplnila Kateřina Duchková.

Duratec se přesto brexitu nebojí a podobně to má drtivá většina českých firem. „Předminulý rok to zajímalo přibližně 2 % firem, minulý rok to poskočilo na 3,5 %. To v Německu se brexitu obává až 64 % německých společností,“ uvedla ředitelka krajské Hospodářské komory Plzeňského kraje Radka Trylčová.

Přesto je v Plzeňském kraji poměrně hodně firem, které by mohly vystoupení Velké Británie z Evropské unie pocítit. Radka Trylčová jich napočítala přibližně sto: „Nejvýznamnější firmou s britským majitelem je společnost Brush, která vyrábí generátory. Po obchodní stránce můžeme zmínit třeba plzeňský Prazdroj a další.“

Až k brexitu dojde, bude záležet podle Radky Trylčové na tom, jak dobrou smlouvu se podaří České republice s Velkou Británií dojednat. Předjednaná by měla být do konce roku 2020.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio