Odpadní voda balneoprovozu ještě může předehřívat bazén

Společnost Alžbětiny lázně, jejímž jediným vlastníkem je město Karlovy Vary, hodlá investovat v příštím roce do dalších úprav a modernizace objektu minimálně 20 milionů korun. Peníze by měla využít především na rekonstrukci střechy historického empírového objektu z roku 1906, který patří k největším balneoprovozům v České republice. Dalším projektem je využití odpadové vřídelní vody.

Alžbětiny lázně se budou snažit získat na všechny investice dotace z Evropské unie. Projekty se nyní připravují, aby bylo možné včas podat žádosti. Střecha potřebuje nutně rekonstrukci kvůli stáří. Její oprava by ale neměla provoz lázní ovlivnit.

Lázeňská péče

Využití odpadní vřídelní vody, která se používá k procedurám, znamená realizovat některé technické úpravy v objektu. Předběžné náklady se pohybují kolem jednoho milionu korun. Dosud se ale tato voda bez užitku vypouští. Ještě teplá vřídelní voda odpouštěná z koupelí by ale mohla sloužit jako topné médium pro předehřev vody určené pro bazén v Alžbětiných lázních. Návratnost investice je asi do čtyř let a sníží energetickou náročnost provozu bazénu

Připravuje se rovněž modernizace ordinací lékaře a mělo by se obměnit některé vybavení balneoprovozů. Letos společnost vynaložila několik milionů korun na rekonstrukci restaurace nebo vstupní haly. V uplynulých letech byla nejnákladnější akcí rekonstrukce plaveckého bazénu včetně zázemí, která stála kolem 30 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio