Okresy Plzeňského kraje hlídá 250 policistů. Od úterý pomůže ještě sto vojáků a celníků

1. březen 2021 16:30, aktualizováno

Okolo 250 policistů v Plzeňském kraji kontroluje dodržování vládních opatření, která omezují pohyb obyvatel. Od úterý pomůže policistům s kontrolami také asi 80 vojáků a 20 celníků.

Namátkové kontroly se zaměřují na hlavní silniční tahy na hranicích okresů, a to zejména ve frekventovaném čase příjezdu a odjezdu do zaměstnání. Na dálnici D5 se kontroly soustředí na sjezdy a nájezdy a situaci budou monitorovat i mobilní hlídky.

Policie nasadila do kontrol pořádkové a dopravní policisty, příslušníky z cizinecké policie, kriminální policie, zapojí se školní policejní středisko v Domažlicích. Celníci a vojáci budou pomáhat policistům při kontrolách na celém území kraje, nejvíce posílí oblast Plzně. Polovina nasazených celníků se soustředí na kontroly na dálnici D5.

Hlídky dnes setrvaly na pevných stanovištích zhruba do 9:00, potom se víc zaměřily na mobilní kontroly. "Hlídky budou mít svá pevná stanoviště, ale budou se také flexibilně pohybovat po daném teritoriu. Zaměřovat se budeme i na mobilitu osob v rámci okresu," řekla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Policie si podle ní uvědomuje, že v prvních dnech nových opatření nebudou všichni lidé připraveni a nebudou mít například písemné potvrzení od zaměstnavatele při cestě do práce mezi okresy. "Proto budeme v tomto ohledu zpočátku shovívavější. Následně však budeme předložení písemného potvrzení ze strany zaměstnavatele vyžadovat," upozornila mluvčí.

Kontroly se kromě dodržování nových krizových opatření budou týkat i dodržování dalších nových mimořádných opatření, jako je například používání ochranných prostředků v zastavěném území, ve vybraných zařízeních či ve vozidle se spolujezdcem, který není členem společné domácnosti.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio