Oliver Twist

Světová proslulost českoamerického režiséra Miloše Formana naplňuje pýchou každého kulturního Čecha. Všechny filmy, na nichž se Forman doma podílel, dosáhly úspěchu, ať už šlo o divácký zájem nebo o ceny, které téměř každý snímek sbíral po našich mezinárodních festivalech.

Připomeňme některé písně, které do svých českých filmů zařadil režisér Miloš Forman. Jsme tedy v kině a právě běží první celovečerní film Miloše Formana z roku 1963 Černý Petr a hned na to Konkurs, reportáž z konkursu na zpěvačku do divadla Semafor. Další filmy Miloše Formana natočené v České republice - Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko - jsou také plné zajímavých melodií. Ve všech těchto filmech hraje hudební složka velmi důležitou roli. Například ústřední písní filmu Černý Petr je hit Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého z názvem Život je pes. Nazpíval ho jeden z tehdejších bigbeatových králů Pavel Sedláček, který si filmu zahrál kluka jménem Sako. Další z dobových hitů tohoto filmu je i píseň Nej, nej, nej ..., kterou nazpívaly tehdejší hvězdy Pavlína Filipovská a Josef Zíma.

Film Lásky jedné plavovlásky přinesl další hit Muži z Ria, který nazpívala Hana Pazeltová a v Hoří, má panenko zní duet U Kokořína s Milanem Chladilem a Jaromírem Mayerem. Miloš Forman samostatně svůj debut režíroval až v roce 1963, uvádí se pod souhrnným názvem Konkurs. Připomeňme si z něho scénu, v níž se dívky pokoušely zazpívat tehdejší velký hit Karla Mareše a Rostislava Černého Oliver Twist a která se stala největší atrakcí filmu. A popularitu téhle písničky dokazuje i druhý Formanův film Miloše Formana Černý Petr, ve kterém zní na velké taneční zábavě a Černý Petr se na ni pokouší tančit.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.