Olympic: Bigbít

22. listopad 2022

Vracíme se do šedesátých let. Připomeňme si začátky české beatové skupiny Olympic. Ta aktuálně natáčí nové videoklipy a připravuje poutavý program na oslavy 60. výročí svého založení.

Beat, v Česku také zvaný big beat, je hudební styl, který výrazně ovlivňoval mladou generaci od poloviny 60. let do začátku let 70. Beatu se tenkrát mnozí věnovali i teoreticky, jako každému stylu, a spíše se klonili k názoru, že není věčný. Beat není o napodobování, není to móda, není to hloupost a ani křeč. Je to výraz určitého postoje ke světu, přichází v době formování názorů, přichází opět s každou generací. Jako základ je v nás, aniž to víme, prostě to cítíme.

Šedesátá léta byla dobou, kdy kapely vznikaly a zanikaly v podstatě "přes noc" a nikdo netušil, s kým bude hrát zítra. Už ale vznikaly první legendy, jako třeba skupina Olympic. V roce 1963 ji založil Miloslav Růžek. Tehdy se jmenovala Karkulka, což byla zkratka názvu Karlínský kulturní kabaret. Její původní členové patří mezi zakladatele české rockové hudby a debutové album Olympicu Želva je považováno za jedno z přelomových alb českého bigbeatu. Miloslav Růžek odešel od Olympicu v roce 1965 a sestava Janda, Chrastina, Berka, Pacák a Klein se nadlouho stala "nesmrtelnou sestavou" Olympiku.

Z toho, čím pro ně byl a je bigbeat, se její členové vyznali mnohokrát. V roce 1986 dokonce Olympic vydal dlouhohrající desku s názvem Bigbít, název jí dala píseň, kterou napsali Petr Janda a Miroslav Černý.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.