Onkologicky nemocné děti po celé republice opět potěší adventní kalendář Tomáše Bursy

22. říjen 2018 12:30

Jedním z důvodů proč Tomáš Bursa z Plzně pomáhá, je to, že i jemu před lety vstoupila do života rakovina. Podstoupil operaci a onkologickou léčbu. Říká, že dostal druhou šanci, kterou nechce promarnit.

Tomáš Bursa o svých zkušenostech s nemocí napsal knihu a divadelní hru, založil Nadační fond Dobří lidé Česka a už několik let vydává adventní kalendáře. Ty vždy před Vánocemi dostanou malí pacienti na všech dětských onkologiích v Česku. Ani letos tomu nebude jinak.

„Kalendář vzniká spontánně. Přeji si, aby přišla nějaká myšlenka, a ono to vždycky přijde. Přijde nápad, grafika a potom se spojím s malířkou Věrou Audesovou a tvoříme zase dál,“ popsal Tomáš Bursa inspiraci k v pořadí už čtvrtému kalendáři. Tentokrát jsou na něm andělé na koloběžce, zvířátka a nápis, který přeje Veselé, láskou prosněžené Vánoce. Kalendářů jsou letos dva tisíce.

„Nejdříve jsme kalendáře posílali poštou. Letos objedu opravdu celou republiku a předám kalendáře osobně. Bude to hodně náročné, ale cítím potřebu to tak udělat,“ uvedl Tomáš Bursa.

Část kalendářů dostanou děti ve fakultní nemocnici v Plzni, kterou vede ředitel Václav Šimánek. Nemocnice pečuje o 621 onkologicky nemocných dětí. „Tato akce, kterou dělá pan Tomáš Bursa je jedinečná v tom, že spojuje nejen onkologicky nemocné, ale i Vánoce a adventní čas. Kalendář, který vytvořil společně s paní grafičkou je úžasný. Já doufám, že se dostane do všech koutů naší republiky a přinese radost, a zároveň upozorní na to, že hrozba onkologického onemocnění tady je,“ řekl Václav Šimánek.

Do propagace se zapojilo mnoho dobrých lidí

Letošní kalendáře provází a propaguje videoklip, ve kterém hrají žáci z plzeňské školy Martina Luthera, dětský tým vede učitelka a divadelnice Jitka Barvířová. Podle ní je cílem naučit děti pomáhat. Děti se pod jejím vedením zapojují do různých projektů a spolupracují například i s Diakonií Západ nebo se Spolkem neslyšících.

Myšlenka adventních kalendářů pro malé pacienty nadchla ředitelku Nadace 700 let města Plzně Alenu Kozákovou. Rozhodla se proto pomoci a poskytnout Tomáši Bursovi důležité kontakty. „Tady se zapojují děti, a vidí to, co okolo nich je, ale zároveň tomu můžou pomoci něčím, co jim je blízké. Adventní kalendář je něco, co osloví každé dítě. Když se potom vidí ve videoklipu, jak kalendáře putují k dětem po celé republice, myslím, že do budoucna, je to něco, co v nich zaseje semínko toho, že bychom k sobě měli být vstřícní, otevření a měli bychom si pomáhat,“ vysvětlila Alena Kozáková.

Autorem propagačního klipu je kameraman Michal Anděl, který pro Tomáše Bursu vytvořil se svými kolegy i webové stránky dobřílidéčeska.cz. „Pomáhám projektům, které se mi líbí, jsou transparentní a dávají smysl,“ doplnil Michal Anděl.

Výrobu adventních kalendářů původně platil Tomáš Bursa ze svého důchodu, pro další ročníky už sehnal sponzory. Přispět na výrobu kalendářů a také malých látkových andílků pro malé pacienty může každý, a to zasláním příspěvku na transparentní bankovní účet Nadačního fondu Dobří lidé Česka.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio