Oprava kláštera v Kladrubech vstupuje do poslední fáze

12. prosinec 2022 17:29, aktualizováno

Do poslední etapy vstoupila oprava třetiny kláštera v Kladrubech u Stříbra. Stavební práce už jsou hotové, nyní odborníci rozmisťují exponáty a tvoří nové prohlídkové trasy.

Tato rekonstrukce byla zatím největší v novodobé historii kláštera. Díky evropské dotaci a podpoře státu prošly obnovou starý konvent, část konventu nového a také rajský dvůr. Stavební práce už skončily a teď se rodí nová expozice.

V rámci projektu Život v řádu vzniknou dva prohlídkové okruhy. Ten zámecký představí rod Windischgrätzů, který areál kláštera využíval po jeho zrušení. Další, klášterní, okruh, představí turistům, jak v těchto prostorách do 18. století žili benediktinští mniši. K nahlédnutí nabídne jejich cely nebo třeba prostory školy.

„Klášter byl zrušen v roce 1785, neměli jsme tedy k dispozici mnoho původních sbírkových předmětů, k restauraci jich putovalo pouze zhruba 170. Další předměty, které zde návštěvníci naleznou, jsou kopie, jež jsme nechali vyrobit,“ říká hlavní průvodkyně Silvie Strachotová.

Předměty se nyní začínají pomalu rozmisťovat na prohlídkové trasy. První návštěvníci se do zrekonstruované části kláštera podívají na jaře příštího roku.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio