Opravář hudebních nástrojů z Plzně nemá téměř žádné nové zakázky

9. únor 2021 19:00, aktualizováno

V důsledku koronavirové pandemie a kvůli mnoha zákazům, díky kterým se nehraje ani nezpívá, nemá Karel Štekl, opravář hudebních nástrojů, téměř co opravovat. Chodí tedy do své dílny v centru Plzně a dodělává alespoň staré resty.

Opravář hudebních nástrojů Karel Štekl nyní dochází do své dílny dodělávat práci, kterou odkládal. Nové zakázky však nedostává. „Lidé víceméně nechodí, jedině na telefon mám pár oprav, takže to mohu přes okénko vydat,“ sdělil Karel Štekl.

Tržby opraváři hudebních nástrojů klesly o 65 %

Opravář hudebních nástrojů Karel Štekl přišel o mnoho zakázek

Situaci zvládá houslař statečně s optimismem a doufá v lepší zítřky. Půl roku by byl ještě schopný svou živnost udržet, ale již teď platí nájem dílny ze svých úspor. Procentuálně klesly jeho tržby až o 65 %. Objednávky na opravu kytary, houslí, banja nebo mandolíny přijímá běžně Karel Štekl obden.

Nyní renovuje asi 150 let starou mandolínu. Oprava je v procesu, nyní je čerstvě nalakovaná a musí se ještě vyleštit, dát na místo kobylkový pražec a osadit struny. „Až to bude nastříkané, tak se to vybrousí a potom se to leští na hadrovém kotouči,“ vysvětlil Karel Štekl.

Pro pana Štekla jako opraváře nástrojů a muzikanta je současná situace opravdu smutná. „Já bez muziky mohu žít jen těžko,“ poznamenal, prý si nyní hraje alespoň ve své dílně.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio