Opravou severní lodi pokračuje rekonstrukce plzeňské katedrály. Ta je dlouhodobě uzavřená

31. leden 2020 10:35

Zhruba v jedné pětině jsou opravy plzeňské katedrály svatého Bartoloměje. Práce za zhruba 103 milionů korun začaly předloni a potrvají ještě nejméně rok.

Aktuálně restaurátoři dokončili práce na omítkách a malbách v jižní boční lodi katedrály a přesunuli se do lodi severní. Celkem musí projít obnovou zhruba 2500 metrů čtverečních zdí. Restaurátoři musí odstranit vrstvu špíny a sazí, která se v průmyslové Plzni usazovala celé století. Čištění probíhá mechanicky za pomoci štětců a smetáčků. Prach se odsává. Pokud je někde velký problém, musí se místo ošetřit chemicky nebo párou.

„My nechceme, aby kostel vypadal, že jsme ho postavili před dvěma roky, ale mělo by to být čisté. Nová bude také veškerá elektroinstalace. Katedrála dostane moderní světla, která budou mít různé programy, tak aby to ladilo s tím, co se bude dít. Zda to bude například bohoslužba nebo koncert,“ vysvětlil architekt Jan Soukup.

Umělecká díla jsou v péči restaurátorů

Obrazy, sochy a další umělecká díla putovaly do restaurátorských ateliérů. Velké oltáře se později opraví na místě. Zhruba do měsíce bude z oltáře sejmuta i vzácná socha Plzeňské madony. Odborníci ji prohlédnou a stanoví další postup jejího případného restaurování.

Opravou prošly také lavice, které získají vyhřívání. Dále vznikne nové zázemí pro faráře i návštěvníky a zpřístupní se podkroví, kde bude nová expozice o kostelu, zvonu či věži. Chybět nebude ani zmínka o zapomenutých či znovu odkrytých stopách historie. Například o obrazu svaté Máří Magdalény, jenž by mohl být kopií pocházející z dílny italského umělce Domenica Tintoretta nebo o odhalených vzácných renesančních malbách z 16. století. „Ty jsme objevili pod podlahou barokního kůru a jsou vyloženě monumentální. Jsou tam symboly víry a naděje, které patří do trojice s láskou. Tu jsme tam ale nenašli,“ dodal Jan Soukup.

Kompletní oprava katedrály má skončit nejpozději v polovině roku 2021.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň