Oranžový expres

28. březen 2021

Mirek Hoffmann se o muziku začal zajímat, ještě co by dítě školou povinné. Tehdy, v padesátých letech, nebyla americká muzika zrovna vítanou kulturou a mladí lidé zakládající jazzové, rock and rollové nebo country kapely, si na různých přehrávkách zažili své. Mirek Hoffmann, narozený 28.3.1935 vytrval a stal se členem Greenhornů, jedné z nejlepších country skupin v Československu. 

Nejlepší průprava pro hru na kytaru je prý, když člověk zvládne hru na housle. A právě na tento nástroj se pozdější člen legendární country kapely Greenhorns Mirek Hoffman začal v mládí učit. V té době byla velice oblíbená dixielandová muzika a ta zlákala i mladého Mirka. Krátce působil na prknech divadla Semafor a odtud vedla cesta ke skupinám White Stars nebo Greenhorns.

Country se stala jeho celoživotní láskou, a že v tom má jasno, svědčí jeho slova: „ Pop music má své výkyvy. Jednou se pohybuje ve vysokých sférách a dostane se prudce nahoru. Určitě výš než country. Jenže pak pop v určitých obdobích výrazně klesne. Country šplhala nahoru postupně a pozvolna a tak výkyvy její oblíbenosti nejsou nijak prudké“. Hoffmann od roku 2006 ze zdravotních důvodů na koncertech nevystupoval, ale pracoval nadále jako autor. Důvodem jeho odchodu do ústraní prý byla hlasová indispozice. Chtěl prý, aby si jej posluchači pamatovali v té formě, v jaké ho znali v době, kdy skupiny, ve kterých působil, vyprodávaly velké sály a festivaly.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio