Organizace Modrý kos spouští homesharing pro hendikepované děti

7. červen 2023 15:45, aktualizováno

Starat se o blízkého 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. To dobře znají rodiče dětí, které potřebují speciální péči. I oni si ale někdy potřebují odpočinout nebo mít vzácně čas na sebe. Na Klatovsku by jim mohl pomoci nový projekt organizace Modrý kos, takzvaný homesharing.

Lidem na Klatovsku a Domažlicku, kteří trvale pečují o děti nebo dospělé se speciálními potřebami, chybí ze všeho nejvíc odlehčovací služby. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu, který u více než 30 pečujících rodin zpracovalo Centrum pro komunitní práci západní Čechy. Nově by jim mohl pomoci projekt neziskové organizace Modrý kos. Právě pro rodiny s postiženými dětmi spouští službu homesharingu.

Rodina Myslivcových z Klatov a Pavla Skalová

Modrý kos je první organizací, která homesharing zavádí v Plzeňském kraji. V České republice služba ale funguje už několik let, jako první s ním přišly Děti úplňku. „Princip je jednoduchý. Takzvané hostitelské rodiny si k sobě berou na přechodnou dobu hendikepované děti a jejich rodiče zatím mají možnost si odpočinout, zařídit si potřebné věci nebo se věnovat svým dalším potomkům. Hostitelem se může stát kdokoliv, rodina i jednotlivec, kdo má chuť spolupracovat s naší organizací, vložit do projektu svou energii a v neposlední řadě se vzdělávat – každý hostitel totiž musí projít důkladným zaškolením,“ vysvětlila Pavla Skalová.

Homesharing může být prospěšný pro všechny strany. Rodiče postiženého dítěte získají trochu času sami na sebe. Samo dítě pozná také někoho jiného než maminku a tatínka a socializuje se. A do hostitelské rodiny může další člen vnést světlo, nová poznání a uvědomění a něčím ji doplnit.

Projekt je na samotném začátku. Organizace Modrý kos teď začíná shánět hostitelské rodiny či jednotlivce, kteří by se do něj chtěli zapojit.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio