Originální dárek k 75. výročí Českého rozhlasu Plzeň představíme už dnes

16. říjen 2020 18:00

Hudba, z které na vás dýchne krása bigbandových orchestrů, zábavný text ušitý na míru plzeňskému rozhlasu a více než příjemný hlas. To jsou ingredience, z kterých vznikla rozhlasová hymna Správně naladěni. Všem, kteří mají Český rozhlas Plzeň rádi, má připomenout jeho bohatou tradici, která se tvoří už celých 75 let.

Hudbu a hudební režii měl na starost Dalibora Bárta, text pochází z dílny Václava Bárty st. a rod Bártů doplnil ještě Václav Noid Bárta, který skladbu nazpíval. Hudbu nahrál Třemošenský laskavý orchestr Tremolo.

Dalibor Bárta

Dalibor Bárta je na výsluní hudebního života západních Čech už mnoho let. Je dirigentem orchestru muzikálu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, učí hru na klarinet a dudy v Základní umělecké škole v Třemošné. Tam také založil a řídí vynikající orchestr Tremolo, který je nejen trojnásobným vítězem celostátních soutěží Ministerstva školství, ale i laureátem Národní rozhlasové soutěže Concerto Bohemia v letošním roce. 

Václav Bárta starší, který napsal k naší rozhlasové hymně text, pochází z Hromnice u Plzně. Je režisérem, dramatikem, básníkem, scenáristou, zpěvákem a skladatelem. Je mimo jiné autorem textu slavné písničky Jdu cestou necestou z pohádky Princezna ze mlejna.

Václav Noid Bárta

Zpěváka Václava Noida Bártu nemusíme ani představovat. Je to jedna z největších současných muzikálových hvězd. Hrál a zpíval v muzikálech Jesus Christ Superstar, Carmen, Sestra v akci, Hamlet, Aida, Excalibur nebo Bonnie & Clyde. Václav Bárta st., autor textu Správně naladěni, je jeho otec. Dirigent Dalibor Bárta je Noidův bratranec.

Refrén písně si společně s orchestrem Tremolo a Václavem Noidem Bártou měli zazpívat a nahrát také lidé, které znáte z vysílání – moderátoři, zprávaři, redaktoři a další, kteří se starají o bezchybný chod stanice. Vzhledem ke koronavirové situaci ale nebylo možno tuto část realizovat. Počkáme na příznivější dobu, ve studiu se opět sejdeme a sborový refrén určitě dotočíme.

Rozhlasová hymna poprvé zazní v pondělí 19. října v pořadu Správně naladěni. Rozhlasový večer k 75. výročí zahájení vysílání Českého rozhlasu Plzeň nabídneme od 18 hodin živě z našich studií. Premiéru písně uslyšíte v unikátním aranžmá Cimbálové muziky Milana Broučka a Václava Noida Bárty.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio