Ornitologové na Tachovsku žasnou. Potvrdil se zde výskyt vzácného ptáka

2. říjen 2023 09:10, aktualizováno

Snad úplně poprvé v historii tachovského regionu zaznamenali ornitologové úspěšné hnízdění vzácného motáka lužního. V hnízdě bylo nalezeno několik mláďat, dvě mrtvá, jedno živé. Při další návštěvě bylo ještě nalezeno další živé mládě.

Moták lužní

Dva malí opeřenci se těší zdraví a snad se jim bude náš kraj tak líbit, že se opět vrátí ke hnízdění. Zatímco na Vysočině či v Polabí je tento dravec viděn často, na Tachovsku to bývalo ojediněle a teprve letos byla nalezena plná hnízda.

Když amatérský ornitolog Zdeněk Mára motáka lužního vysledoval a našel hnízdo, ihned kontaktoval Martina Lišku, který jako ornitolog pracuje v Muzeu Českého lesa v Tachově. Společně pak řešili, jak hnízdo v poli zabezpečit proti zemědělským strojům. K tomuto přizvali i Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Společně pak kolem hnízda vybudovali malou oplocenku a všichni pevně věří, že v budoucnu se některý z motáků na Tachovsko opět vrátí.

Oplocení chrání hnízdiště před zemědělskými stroji

Co se týče Plzeňského kraje, byl moták lužní zatím zaznamenán jen na Horažďovicku a také v okolí Přehýšova. Můžeme zmínit i Karlovarský kraj, kde je známo jen jedno místo, kde moták lužní zahnízdil, a to v Chebské pánvi. Ornitolog Martin Liška upozorňuje na fakt, že celkově je v České republice jen něco kolem dvou set párů těchto krásných dravců. Proto pochvalu zaslouží všímaví lidé, jako je Zdeněk Mára, díky kterému se podařilo mláďata zachránit.

Zdeněk Mára ze Světců, nálezce hnízda, vpravo Martin Liška (Muzeum Českého lesa v Tachově)

Motáků je u nás několik druhů, nejznámější je pochop, je zde pilich, moták stepní a všichni hnízdí blízko u země, což u většiny dravců není obvyklé. Jsou proto zranitelnějšími. Dříve využívali ke hnízdění rákosiny, paseky a podobná místa, časem se přizpůsobili a hnízdí v polích, která pak sekají zemědělci a dojde ke zranění a úhynu. Jak Martin Liška a Zdeněk Mára vysvětlili, prosperující populace vzácných ptáků jsou tedy závislé hlavně na ochraně ze strany ornitologů, ti se snaží kontaktovat zemědělce s prosbou, aby svolili hnízdiště oplotit a zabránit jeho vysečení.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio