Ostrov uvažuje o stavbě akvaparku

Ostrov bude i letos dotovat provoz ztrátového městského koupaliště a na loňské úrovni zachová i výši vstupného. To bude představovat například pro dospělého na celý den 40 korun. Město začne také prověřovat možnost výstavby nového akvaparku, který by mohl vzniknou buď v areálu současného koupaliště, nebo na jiném místě jako zcela nová stavba.

Náklady na provoz koupaliště se pohybují ročně kolem 1,5 milionů korun. Z toho přibližně 800.000 korun představuje dotace na krytí ztrát. Letos je v rozpočtu na koupaliště dokonce 1,9 milionu korun. Podle slov starosty Ostrova Jana Bureše, v areálu je třeba udělat rozsáhlejší údržbu, než bývá obvyklé. Ale ani tak nechce radnice zvedat vstupné, protože koupaliště považuje za službu obyvatelům a nechce právě v této oblasti vydělávat. Jak starosta poznamenal, pak by se muselo zdražit několikanásobně a pak by se pravděpodobně zase nikdo koupat nechodil.

koupání

Ostrov dokonce vychází návštěvníků vstříc v tom, že po zakoupení lístku lze koupaliště opustit a opět se vrátit, aniž by bylo nutné znovu platit. Například v Sokolově, kde je koupaliště rovněž města a vstupné je na úrovni Ostrova, lidé tuto možnost nemají.

"Chtěli bychom také prodloužit sezonu na koupališti ze současných dvou až tří měsíců v roce. Řešením je přihřívání vody v bazénu z městské teplárny. Pokud jde o stavbu akvaparku, vidím to jako reálné v příštích čtyřech letech," uvedl Bureš.

Koupaliště

Městské koupaliště prošlo v roce 2003 rekonstrukci. Radnice za jeho opravu zaplatila přibližně 30 milionů korun. K dispozici jsou tři bazény, tobogan a další zázemí. Cenu vstupného město naposledy zvyšovalo právě po rekonstrukci v roce 2004, a to o deset korun. Koupaliště provozuje na základě mandátní smlouvy soukromý podnikatel za roční odměnu 550.000 korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio