Osud zámku a kláštera v Rabštejně na Plzeňsku zůstává nejistý

9. květen 2013

Přestože má Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku jen zhruba 20 obyvatel a potkáte zde většinou chalupáře, během roku sem zamíří tisíce turistů a cyklistů. Malebné městečko má dokonce velkou šanci stát se oficiálně nejmenším historickým městem na světě. Do zdejší dominanty, kterou je zámek s klášterem, se ale návštěvníci nepodívají.

Areál po druhé světové válce sloužil vojákům, poté tam bylo školicí středisko České tiskové kanceláře a v posledních desetiletích ho vlastní Sazka.

Jedná se o objekty, které sázková kancelář nakoupila v dobách Aleše Hušáka. Zámek se ale nedočkal žádných výrazných změn, je uzavřený a visí na něm cedule "Vstup zakázán, soukromý pozemek".

Sazka už s areálem nemá evidentně žádné plány, protože ho nabízí k prodeji. Bývalý klášter je k mání za 10 milionů korun, cena zámku není veřejná. Realitní kancelář ji sdělí pouze zájemci, nepotvrzené odhady mluví možná o desítkách milionů.

Místní obyvatelé i turisté by samozřejmě uvítali, kdyby byl zámek přístupný, opravený a sloužil třeba jako sanatorium nebo pro jiné sociální služby.

Aktivisté vyčkávají na případného kupce

Aktivisté na Rabštejnsku se už dřív snažili se Sazkou domluvit na zpřístupnění zámku, třeba alespoň při mimořádných příležitostech. Jednou se podařilo otevřít veřejnosti zámecký park.

Teď vyčkávají, zda zámek někdo koupí, a pak případně zahájí jednání o možné spolupráci. O podporu by v tom případě chtěli požádat i krajský úřad.

Rabštejn

V minulosti aktivisté měli představu, že by vznikla nějaká společnost, která by si zámek pronajala. Nyní je vše pozastavené a i Sazka tvrdí, že jednání o budoucím zpřístupnění objektů bude už na novém kupci, pokud se najde.

Rabštejn patří pod město Manětín, tamní radnice se ale nehodlá do jednání o zámku zapojit. Podle starosty Josefa Gilberta Matušky možnost, že by Manětín zámek nebo klášter odkoupil, nepřipadá vzhledem k finančním možnostem a prioritám města v úvahu.

Zámek a klášter jsou samozřejmě v hledáčku i památkářů, protože se jedná o kulturní památku. Celý Rabštejn je navíc památkovou zónou, takže případný kupec bude chtě nechtě své záměry muset s památkáři konzultovat.

autor: lum
Spustit audio