Otava v úseku ze Sušice se postupně plní vodáky

20. červenec 2020 08:40

Vodácká sezona se rozjíždí. Také díky půjčovnám lodí a raftů je tento koníček dostupnější i těm, kteří by si vlastní vybavení nepořizovali. Láká je třeba Otava ze Sušice, na kterou jich teď podle provozovatelů půjčoven vyráží možná už víc než vloni.

„Letos jsme zatím spokojení. Vody je dost a lidi se svezou. Vodáků je taky spousty, dokonce bych řekl víc, než bývalo. O lodě je zájem, největší šrumec je tu určitě v sobotu,“ řekl Dušan Feix z Offparku s tím, že kdo by ale chtěl mít na vodě trochu víc klidu, tak by měl vyrazit spíše v týdnu dopoledne.

Vodáci na Otavě

Klienti půjčoven se liší nejen věkem, ale i požadavky. Například Vojta a Pavel, kteří se oproti loňskému roku rozhodli, půjčit si místo raftu kánoi. „Minulý rok jsme jeli Sázavu a měli jsme raft. Bylo to nepříjemné a vůbec to nejelo,“ okomentovali mladíci.

Otava je vhodná i pro začátečníky

„Teď je větší zájem o lodě než o rafty. Zdá se mi, že sezona je skoro stejná jako loni, možná i o malinko lepší. Uvidíme, co ukáže léto. Možná se to ještě o malinko zvedne. Letošní počasí taky hodně lidí odradí,“ uvedl vedoucí půjčovny lodí hned vedle řeky Tomáš Mašek a dodal, že řeka Otava je vhodná i pro úplné začátečníky. Pokud má hladina v průměru 35 centimetrů, je jednoduše zvladatelná pro každého.

Vodáci se ze Sušice většinou vydávají na jednodenní plavbu do Horažďovic. Někteří si ale půjčují lodě i na několik dní a končí třeba až za Pískem.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio