Otékají vám nohy? Pomůže akupunktura, cvičení a bylinky

17. červenec 2019

Právě v letním období je velmi zatížený krevní oběh, který zásobuje živinami buňky celého těla. To je podle celostní výživové terapeutky Dagmar Chmelířové důvod, proč na něj v červenci soustřeďuje pozornost tradiční čínská medicína a tento měsíc označuje za měsíc osrdečníku (a navazujícího systému).

„Správná funkce krevního oběhu je spojena s uzdravujícími procesy, které tělo hravě zvládne, když má ty správné podmínky. Pokud je cirkulace krve pomalejší (může to být způsobeno např. otoky končetin, které v letním období velmi trpí!), pomůže správně zvolená akupunktura k odvodu přebytečných tekutin z organismu. Úleva je přímo hmatatelná,“ říká Chmelířová. Celý proces dovrší podpůrné bylinkové nápoje na odvod tekutin.

Podle čínské medicíny k aktivaci krevního oběhu nestačí běžné cvičení nebo práce na zahrádce (byť radostná, když vidíte tu skvělou chystající se úrodu), je nutné aktivovat životní sílu. Jak? Čínskými cviky na krevní oběh (QI GONG). Cvičení je podle terapeutky třeba provádět denně, pití bylinek taktéž, další pohyb (chůze, zahrádka) je nedílnou součástí a k akupunktuře se uchylujeme občas podle doporučení věci znalého odborníka.

Mezi 19. a 21. hodinou je energie krevního oběhu nejsilnější

Jak tomu rozumět? „Do srdce v tuto dobu proudí nejvíc krve plně naložené živinami ze střev. Živiny se začínají roznášet po celém těle. Celý život den co den stejně, ať chceme nebo nechceme. Orgánové hodiny fungují bez pardonu. Kdo tomu staví překážky do cesty, to jsme my sami. A čím? Jednoduše v tuto hodinu jíme. Místo jídla bychom večer měli jít na malou procházku nebo alespoň nabrat kyslík u otevřeného okna. Snižuje se krevní tlak, hlavní orgány odpočívají. Teď se výborně vstřebává vápník, antibiotika, antialergika a také bylinky a potravinové doplňky mají větší účinnost,“ uvádí Dagmar Chmelířová.

Dráha osrdečníku

Krevní oběh můžeme ovlivnit na 9 akupunkturních bodech dráhy osrdečníku (perikardu), která vně vede nad prsní bradavkou, prochází celou rukou a končí na jejím prostředníčku. Proto můžeme problém týkající se perikardu, ale i srdce, vnímat obtížemi podél celé ruky…

Osrdečník můžeme vnímat jako ochránce císaře, kterým je srdce. „Ochránce odráží veškeré ataky různých škodlivin mířících k císaři. Pokud se jim ochranné hradby perikardu přece jen podaří prolomit, nastává chaos. Císař je napaden, snaží se uniknout a dochází k závažným onemocněním srdce. Pečujme proto o obránce, potřebuje dost síly k tomu, aby císaře - naše srdce, náš život - mohl ochránit,“ vysvětluje celostní výživová poradkyně.

Něco se děje

Mezi příznaky oslabení osrdečníku a pronikání škodlivin k srdci patří změny srdečního rytmu a tepu, poruchy spánku, celková tělesná slabost, výskyt křečových žil, otoky končetin, porucha srážlivosti krve, těžknutí a mravenčení končetin, křeče nohou a zejména vysoký nebo nízký krevní tlak.

Pokud trpíte mravenčením v rukách, může být příčinou i zablokovaná krční páteř v nejužším místě, kterým protékají tělní tekutiny.

Lidé s nízkým krevním tlakem mívají chladné končetiny a trpí závratěmi až sklonem k omdlévání. Kdo má tlak vysoký, stěžuje si na bolesti hlavy a bušení srdce.

Které potraviny nám podle Dagmar Chmelířové pomohou posílit krevní oběh?

Platí totéž, co se týká srdce - odlehčit jídelníček, tzn. vyvarovat se všech tučných pokrmů, a omezit solení. Sůl krevnímu tlaku neprospívá.

V horkých letních dnech je důležité tělo dostatečně zásobovat tekutinami, samozřejmě bez cukru a alkoholu. Jestliže neodoláme vínu, vinný střik příjemně osvěží. Nicméně ideální je voda, bez ledu, s trochou máty a citrónu, dále čaj rooibos nebo vodou naředěné čerstvě vylisované šťávy z ovoce. Hlídáme si dostatek minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík, jelikož potem je ztrácíme.

Je důležité vyživit své tělo a podpořit koloběh krve. Z obilovin zařadíme především pohanku zpevňující cévy díky rutinu, obilné klíčky, kukuřici a rýži. Zajistíme si přísun omega 3 mastných kyselin (lněný olej, rybí tuk, vlašské ořechy, dýňová semínka, ryby jako makrela, losos, pstruh, tuňák). V teplém období konzumujeme zeleninu v jakémkoli množství, zejména listovou, ovlivňuje krvetvorbu. Víte, že podle zásad zdravého talíře by zelenina měla zaujímat víc jak půlku vašeho talíře?

Zrají borůvky, nejlepší antioxidant, jaký si vůbec dovedeme představit. A i když možná naše představy nestačí, víme, že borůvky chutnají naprosto skvěle. Jen intenzitu jejich sbírání jaksi poznáme podle bolesti v bedrech... Koneckonců ale pohyb potřebujeme, vždyť krev obíhá, tak i my jí můžeme pomoci pohybem.

S kořením si můžeme dovolit experimentovat. Z bylinek dejme meduňku, kostival, Ginkgo bilobu, černý bez… K úpravě krevního tlaku dobře poslouží výluh z česneku medvědího nebo nálev z hlohu obecného.

A rada celostní výživové terapeutky Dagmar Chmelířové na závěr?

Přijměte to, co nelze změnit, a netrapte se tím, co nemůžete ovlivnit - věřte, že tím jen získáte… Koupejte se, radujte se, hýbejte se, buďte venku, dotýkejte se, milujte sebe i ostatní a hlavně se ze srdce smějte! 

Konzultanti z oboru tradiční čínské medicíny:
MUDr. Ludmila Bendová, zakladatelka systematického vzdělávání terapeutů v tradiční čínské medicíně v České republice
MUDr. Jozef Lucký, ředitel TCM Institutu

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Dagmar Chmelířová
Spustit audio

Související