Ovečka z vaty a papíru, jen zabečet

Je vašim dětem barvení vajíček, malování kraslic a zdobení velikonočních perníčků málo? Pečení mazanců a příprava nádivky je nebaví? Třeba se rády pustí do výroby dekorace z vaty a papíru. Výsledkem jejich snažení bude ovečka jako ozdoba do pokojíčku, do okna nebo na dveře.

Ovečka je vyrobená z papírových talířů a vaty. „Je to takové koulení vaty,“ říká o tomto jednoduchém tvoření lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová, „na základ ovečky jsem použila papírový talíř o průměru 18 cm. Ale může být i menší, dokonce jsem dělala i mini ovečky, jehňátka, a ty byly z kartonových krabiček od sýra.“ Pokud se dětem vyrábění zalíbí, mohou si vytvořit celý houf oveček.

Pomůcky a materiál na jednu ovečku:

1 nebo 2 papírové talíře

vata

černý papír

plastová očička

mechová guma

tácek s vodou

nůžky

tužka

bílý popisovač

školní lepidlo nebo tavná pistole

Ovečka z vaty a papíru, jen zabečet

Postup:

Vatu natrháme na menší kousky, v tácku s vodou si mírně navlhčíme ruce a dlaněmi z vatových kousků vyválíme kuličky. Lepíme je na papírový talíř, až je celý zaplněný, tak vytvoříme kožíšek ovečky.

Na černý papír si tužkou nakreslíme hlavu s oušky, vystřihneme. Nalepíme na kožíšek na místo, kde chceme mít hlavu ovečky.

Nalepíme očička, čumáček vystřihneme z mechové gumy a také nalepíme. Očka a čumáček můžeme i jen namalovat popisovačem. Ovečce můžeme přidat také čupřinu z kousku vaty.

Z černého papíru vystřihneme nožičky a ocásek a nalepíme je ze zadní části talíře. Pokud chceme ovečku vyvěsit do okna, přelepíme pak zadní stranu ještě jedním papírovým talířem. Můžeme ho opět pokrýt vrstvou vatových kuliček.

Spustit audio