Oživlé špalky aneb Pokácené lípy v Radnicích se vrátí na své místo

1. září 2020

Radnice na Rokycansku jsou známy nejen díky paní Boženě Kamenické, takzvané bábě Radnické, která zde žila a léčila, ale i díky různým akcím, které se zde v průběhu roku konají. Jednu takovou akci zažilo město v uplynulých dnech, kdy tu probíhalo umělecké sympózium pod křídly sochařky a umělkyně z nedalekých Břas Evy Roučky.

Před několika lety bylo město nuceno pokácet mohutné lípy u zdejší sokolovny. Ohrožovaly jak kolemjdoucí, tak i sousední dům. „Už v tu dobu jsem věděl, že nechci, aby ty stromy skončily někde v kamnech, aby se spálily, ale chtěl jsem je vrátit na své místo. Ta myšlenka tam byla, už jak padnula první větev. Sice to trvalo tři roky, ale nakonec se to uskutečnilo,“ uvedl místostarosta Radnic František Blovský.

Praktické využití uměleckých děl

„Zavolali mě jako sochařku, tak mě napadlo, že bychom mohli ty lípy zase vrátit zpátky a udělat tam takový parčík, udělat tam taková sedátka, hýbátka, cvičítka, něco, co by přitáhlo spíš maminky s dětmi, mladé lidi, bude tam taková muckovací lavička, a že by se tam možná vrátila taková ta pospolitost, která začíná na té vesnici chybět,“ nastínila využití děl, která vznikla během sympózia, Eva Roučka.

Účastníci sympózia tvořili svá díla ručně, za pomocí motorových pil, dlát a vrtáků. Jejich výtvory by se měly u radnické sokolovny, to znamená na místě, kde lípy původně rostly, objevit ve státní svátek 28. října.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio