Pacienti plzeňské fakultní nemocnice budou nosit náramky

Identifikačními náramky začne od dubna označovat hospitalizované ve všech svých zdravotnických provozech plzeňská fakultní nemocnice. Na náramku bude jméno pacienta, identifikační číslo a čárový kód. Zdravotníci na kterémkoliv provozu budou moci čtečkou okamžitě zjistit o pacientovi potřebné informace. Zavedení náramků je součástí koncepce na zvýšení bezpečnosti pacienta. Nové označení bude mít i personál nemocnice.

Podle mluvčí nemocnice Renaty Jenšíkové, má Fakultní nemocnice propracovaný počítačový zdravotnický informační systém WinMedicalc, který umožňuje zdravotníkům dokonalý přehled. Díky čárovému kódu na náramku se zdravotníci dostanou k údajům z tohoto systému. Načtení kódu z náramku umožní také evidovat legislativou stanovené přístroje využívané při léčbě a diagnostice.

Identifikační náramek pro pacienta

Pacienti dostanou náramek okamžitě při hospitalizaci a budou ho mít po celou dobu pobytu v nemocnici. Dospělí i děti budou mít náramky zelené. Na neonatologii, kde už označování funguje, dostávají novorozená děvčátka náramek růžový a chlapci modrý.

miminko

Kromě nového označování pacientů zavádí nemocnice také nový systém značení personálu identifikačními kartičkami, které budou přehledně barevně rozlišovat zdravotnický a nezdravotnický personál.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio