Památkáři chystají opravu hradu v Bečově a otevření zámku Valeč

Památkáři připravují rozsáhlou obnovu hradu v Bečově na Karlovarsku. Objekt je součástí velkého areálu, z něhož je dosud veřejnosti přístupná pouze část se zámkem. Pokud se podaří získat peníze, mohla by oprava hradu začít během dvou let. Příští rok by mohla být veřejnosti otevřena část zámku ve Valči na Karlovarsku. Oba objekty jsou majetkem státu a jejich správu zajišťuje Památkový ústav v Plzni.

Obnova bečovského hradu je v stádiu přípravy dokumentace nezbytné pro vydání stavebního povolení. Na její zpracování žádají památkáři o dotaci, potřebovat budou kolem 900.000 korun. Stejně tak budou usilovat, společně s městem Bečov, o dotaci z Evropské unie na obnovu hradu. Je to jeden z prvních velkých úkolů pro nové samostatné pracoviště památkového ústavu, které vznikne od ledna v Lokti na Sokolovsku. Stejně tak převezme vše, co souvisí s pokračující rekonstrukcí zámku Valeč.

hrad Bečov

Oprava valečského zámku trvá už několik let a zatím si vyžádala kolem 80 milionů korun. Od příštího roku by měla být veřejnosti zpřístupněna alespoň část zámku a zahrady. Obnova dále pokračuje. Je třeba vyřešit napojení objektu na kanalizaci, náročné restaurování čeká Braunův sál. Do Valče by se měly vrátit také ukradené sochy, které se našly v Rakousku.

zámek Valeč
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio