Památku obětí první světové války v Klatovech připomene nový obelisk

6. červen 2018

Klatovy budou mít památník padlým v 1. světové válce po více než 70 letech. Původní pomník stál ve velkém parku do roku 1940, kdy byl zbourán. Od té doby ho nikdo nepostavil. Na nový památník město vypsalo architektonickou soutěž, do které se přihlásilo téměř 30 autorů.

Ze všech návrhů odborná porota vybrala ten od místního sochaře Václava Fialy. Památník bude stát v sadech Pod Valy, které obklopují historické centrum Klatov. Město lokalitu pro památník vybíralo dlouho i ve spolupráci s architekty, nakonec se podařilo najít to správné a stavba pomníku tak může začít.

„Autor se vypořádal se všemi připomínkami poroty, doplnil dále, že pomník bude věnován, stejně tak jako ten předchozí, všem 314 obětem světové války, kteří bojovali jak na straně Rakouska-Uherska tak i legionářů. Byli bychom rádi, kdyby pomník stál k 28. říjnu,“ řekl místostarosta Klatov Martin Kříž.

Sochař Václav Fiala věří, že se mu termín podaří dodržet. Technologicky se to podle něj zvládnout dá. „Problém stojí na tom, že kámen takových rozměrů, aby neměl žádnou vadu, se nedá běžně koupit, ale musí se čekat, až se objeví vhodná skála v některém lomu. To jsou úskalí, která už já nedokážu ovlivnit. Už jsem pár obelisků postavil, tak se domnívám se, že by mělo vše dobře dopadnout,“ konstatoval Václav Fiala.

Sochaře inspirovali klatovské věže

Pomník bude pět metrů vysoký a tvar obelisku má podle autora své opodstatnění. „Klatovy jsou vertikální město, na rozdíl od Sušice nebo Domažlic. Město táhnou ty věže do výšky, proto jsem se rozhodl, že navrhnu obelisk,“ doplnil Fiala.

Zajímavostí památníku je, že přímo jeho součástí bude česká vlajka. „Mně napadl obelisk, který by byl na půdorysu stejnostranného trojúhelníku. V horní části je seříznutý, takže vzniká modrý trojúhelník. Po stranách bude natřený bílou a červenou barvou. K obelisku už nepotřebuji stožár, ale obelisk sám nahoře přechází do české vlajky, a to se mi zdálo originální. Myslím si, že to splňuje kromě vzpomínky na padlé Klatovany i požadavek vzniku samostatné republiky a připomenutí jejího stoletého výročí,“ dodal sochař Václav Fiala.

Nový pomník bude stát maximálně 1,5 milionu korun včetně DPH. Tato cena už byla stanovena v rámci podmínek architektonické soutěže.

autoři: en , jik
Spustit audio